(dünden devam…)
"En iyi zenginlik, kanaattir. En kötü fakirlik de (zengin birinin karşısında) boyun eğmektir." (Biharu'l Envar, c. 78, s. 113).
"Şaka, heybeti yer (azaltır), susmak (az ve öz konuşmak) ise heybeti çoğaltır." (Biharu'l Envar, c. 78, s. 113).
"Ey Allah'ın kulları! İbretlerden öğüt alın ve geçmişlerin geriye bıraktıkları eserleri ibret kaynağı edinin, bunca nimetlerin şükrü için günahlardan uzak durun. Ve nasihatlerden yararlanın. Allah'ın yardımcı ve sığınak, Kuran'ın delil ve davacı, cennetin sevap, cehennemin de ceza ve işkence olması insana (öğüt olarak) yeter." (Tuhefu'l Ukul, s. 471).
"Gerçek yakîn, neseb bakımından uzak olsa bile, muhabbetin yakınlaştırdığı kimsedir. Gerçek yabancı ise, neseb açısından yakın olsa bile muhabbetin uzaklaştırdığı kimsedir. Vücuda, elden daha yakın bir şey yoktur. Fakat kırıldığı zaman kesilip atılır." (Tuhefu'l Ukul, s. 465).
"Nimetlere şükretmemek, aşağılıktır." (Tuhefu'l Ukul, s. 465).
Halkın seninle nasıl arkadaş olmasını istiyorsan sen de onlarla öyle arkadaş ol." (Biharu'l Envar, c. 78, s. 116).
"Mescide devamlı gidip gelen insan şu sekiz hasleti kazanır: Faydalanacağı sağlam bir ayet (alamet), yararlı olacak bir kardeş, yeni bir bilgi, beklenen (umulan) bir rahmet, hidayete erdiren veya alçaklıktan men eden bir söz, utanç veya korku sebebi ile günahları terk etmek." (Tuhefu'l Ukul, s. 467).
"Şaşarım yemeği hakkında düşünüp aklî ve manevî meseleler hakkında düşünmeyen kimseye! Karnını rahatsız edici yemeklerden uzak tutar ama göğsünü (kalbini ve aklını) helak edici şeylerle doldurur." (Sefinetu'l Biharu'l Envar, c. 2, s. 84).
İmam Hasan kendisinden nasihat isteyen birine şöyle buyurdu: "Şu şartla sana nasihat ederim ki, sakın beni övmeyesin. Çünkü ben kendimi daha iyi tanıyorum. Beni yalanlamayasın. Çünkü yalanlanan bir kimsenin görüşü (görüşünü söylemesi) değer taşımaz. Yanımda da bir kimsenin gıybetini etmeyesin." Bunun üzerine nasihat isteyen adam, "Bana müsaade ederseniz, huzurunuzdan ayrılayım" dedi. İmam Hasan da, "İstersen gidebilirsin" buyurdu." (Tuhefu'l Ukul, s. 469).
"Bilin ki, kim Allah'tan korkup sakınırsa (takvalı olursa), Allah ona fitnelerden kurtulabilmesi için bir çıkış yolu gösterir, onu doğruya iletir. Kemale ermesini sağlar. Hücceti ile onu zafere erdirir. Yüzünü ağartır. İsteklerini yerine getirir. Ve Allah'ın kendilerine nimet verdiği peygamberler, doğrular, şehitler ve sâlihlerle beraber olur, ne iyi arkadaştır onlar…" (Tuhefu'l Ukul, s. 459).
(devam edecek…)
- Büyük Ortadoğu Projesi’nin Türkiye ayağı / 24.10.2024
- Mustafa Kemal ile beraber hareket dönemi-II / 10.12.2020
- Mustafa Kemal ile beraber hareket dönemi-I / 09.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-VI / 08.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-V / 07.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-IV / 04.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-III / 03.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-II / 02.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-I / 01.12.2020