Prof. Dr. Haydar Baş Hocamızın, 'Hz. Fâtıma' eserinde, 'Hz. Fâtıma'dan nakledilen hadisleri şöyle sıralıyor:
" Bir çok Sünni âlime göre Hz. Fâtıma'dan (a.s.) nakledilen hadislerin sayısı bir elin parmaklarını geçmemektedir. Aynı kaynaklar mesela Hz. Aişe'den iki binin üzerinde hadis rivayet edildiğinden bahsetmektedir. Doğumundan itibaren Hz. Peygamberin (s.a.v.) yanında bulunan ve son derece zeki bir kadın olan Hz. Fâtıma'dan (a.s.) bu kadar az sayıda hadisin rivayet edilmiş olmasına imkan yoktur. İmam Suyûti Cemü'l-Cevamî'de, Müsned-ü Seyyid-i Fâtımati'z-Zehra kısmında 284 hadis vermektedir. (Ahmed Sahyih El-Hüseynî, El-Edva fi Menâkıb-i ez-Zehra, s.101).
Kendisinden hadis rivayet edenler arasında Hz. Ali (a.s.), Hz. Hasan (a.s.), Hz.Hüseyin (a.s.), Enes b. Mâlik, Aişe ve Ümmü Seleme yer almaktadır. (Zehebî, Siyer-ü Alami'n-Nübela, 4467.şahıs) Hz. Hüseyin'in (a.s.) kızı Fâtıma da mürsel olarak rivayet etmiştir. Hz. Fâtıma'nın (a.s.) hayatını aktarırken, mümkün olduğunca yorumsuz ve hadislere dayalı bir ifade kullanmaya çalıştık. Bu yüzden Hz. Fâtıma'dan (a.s.) nakledilen hadislerin büyük kısmı kitabın bölümlerinde yer almaktadır. Burada seçme bazı hadislerini veriyoruz:
"Babam Resûlullah'tan (s.a.v.) namazında gevşeklik yapan kadın ve erkekler hakkında soru sorduğumda şöyle buyurdular: Kadın ve erkeklerden her kim namazında gevşeklik yaparsa, Allah-u Teâlâ onu on beş belaya dûçar eder: Allah-u Teâlâ bereketi ömründen alır, bereketi rızkından kaldırır. Sâlih insanların simasını onun yüzünden giderir, yaptığı her amele mükâfat verilmez, duası göklere yükselmez, sâlih insanların duasından nasibi olmaz, zelil olarak ölür. Aç olarak ölür, susuz olarak can verir, öyle ki dünya nehirlerinin suyunu verseler susuzluğu yine giderilmez.
Allah-u Teâlâ bir meleği onu kabirde rahatsız etmesi için memur eder. Kabri dar olur, kabri karanlık olur. Allah-u Teâlâ bir meleği, onu halkın gözleri önünde yüz üstü çekip sürümesi için görevlendirir; zor bir hesaba tâbi tutulur. Allah-u Teâlâ, (rahmet gözü ile) bakmaz, onu günahlardan arındırmaz ve onun için elemli bir azap olur." (Müsned-i Fâtımatu'z-Zehra, s. 215) "Kim hâlis ibadetini Allah'a doğru çıkarırsa, Allah-u Teâlâ da en iyi maslahatını ona indirir." (Bihârü'l-Envâr, c. 68, s. 249).
"Kadınlar için hayırlı olan erkekleri görmemeleri, erkeklerin de onları görmemeleridir." (Bihârü'l-Envâr, c. 16, s. 215)." (devam edecek…)
- Büyük Ortadoğu Projesi’nin Türkiye ayağı / 24.10.2024
- Mustafa Kemal ile beraber hareket dönemi-II / 10.12.2020
- Mustafa Kemal ile beraber hareket dönemi-I / 09.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-VI / 08.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-V / 07.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-IV / 04.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-III / 03.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-II / 02.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-I / 01.12.2020