Hurda savaşları başlıyor!
Danışmanlık şirketi KPMG'ye göre ticaret savaşlarının yeni versiyonu hurda savaşları olabilir. Bu tip savaş en çok Türkiye'yi etkileyecek zira Türkiye dünyada en çok hurda ithal eden 3. ülke konumunda!
30.10.2022 22:39:00





ŞEVKET TEPETAŞ / İSTANBUL
KPMG'nin Çelik Sektörel Bakış-2022 raporuna göre Türkiye dünyada Çin, ABD, Avrupa Birliği'nden (AB) sonra en çok hurda tüketen dördüncü ülke ve hurdayı çoğunlukla ithal ediyor. Ancak hurdanın yeşil ekonomiyle birlikte öneminin daha da artacağına dikkat çekilen raporda, ticaret savaşlarının yeni bir versiyonu olarak hurda savaşlarının gelecek yıllarda gündeme oturabileceği uyarısında bulunuluyor. Rapora göre dünyada en çok hurda tüketimini Çin yapıyor. Ardından ABD, AB ve Türkiye geliyor. Ülke olarak Türkiye dünyada 3. sırada... Çin ürettiği hurdanın tamamını kendisi kullandığı için ithalatı yüksek değilken, en büyük hurda ihracatçıları ise AB, ABD ve Japonya. Türkiye ise çelik üretiminde kullandığı hurda ham maddeyi çoğunlukla bu ülkeler ile Rusya ve Baltık bölgesinden ithal ediyor.
Hurda önemli hale geliyor
Raporda dünya genelinde son yıllarda sıfır karbon hedefi doğrultusunda hurdadan çelik üretimi trendi ve beraberinde yatırımların öne çıkması ile Çin, ABD, AB ve Rusya'nın önümüzdeki yıllarda kendi hurdasını iç pazarda tutmaya yönelmeleri ve hurda ticareti konusunda sınırlamalar getirmelerinin önemli fiyat artışlarına neden olabileceği öngörüsünde bulunuluyor. Bu durumun Türkiye'nin rekabet gücünü olumsuz etkilenmesine ve yurt içi çelik üretiminde sıkıntılara sebep olabileceğine dikkat çekilen raporda, "Hurdanın yeşil ekonomiyle birlikte öneminin daha da artacağı ve ticaret savaşlarının yeni bir versiyonu olarak hurda savaşlarının gelecek yıllarda gündeme oturmasını bekliyoruz" ifadelerine yer veriliyor. KPMG Türkiye Metal ve Maden Sektör Lideri Burak Yıldırım, "Küresel çelik üretiminin yüzde 75 civarı karbon emisyonu yüksek olan bazik oksijen fırınlarında gerçekleşirken, yüzde 25 civarı ise elektrik ark ocaklarında üretiliyor. Türkiye'deki ham çelik üretiminde ise bu oran tam tersi... Dolayısıyla Türkiye'nin ağırlıklı olarak daha temiz demir - çelik üreten bir teknolojisi var ve emisyon oranlarımız daha düşük. Bu durum Türkiye için ciddi bir avantaj olarak gözükse de Türkiye gelişmiş ekonomiler gibi yeterli hurda üretebilen bir ekonomi değil ve üretimde kullanılan ham maddenin neredeyse yüzde 80'ini ithal ediyor. Bu anlamda Türkiye dışa bağımlı bir ülke ve hurdada yaşanacak arz sıkıntısı teknoloji avantajımızı yok edebilir. Önümüzdeki dönemde Türkiye olarak bu duruma mutlaka alternatifler geliştirmek zorundayız."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.