Hükümet özelleştirmeden rekor gelir elde etti
Özelleştirme uygulamalarının başladığı 1986 yılından bu yılın Ekim ayı sonuna kadar toplam 70.4 milyar dolarlık satış-devir uygulaması gerçekleştirildi. Özelleştirmelerin yaklaşık 65 milyar dolarlık kısmı Ak Parti döneminde yapıldı.
18.11.2020 14:20:00





Hazine ve Maliye Bakanlığınca TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sunulan rapora göre, Ak Parti Hükümeti, etkin bir piyasa mekanizması oluşturulması amacıyla özelleştirme uygulamalarına devam edecek. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen özelleştirme uygulamalarıyla başta petrokimya, demir-çelik, petrol rafinerisi, alkol-tütün ve elektrik dağıtımı olmak üzere birçok sektörden devlet tamamen çekilirken, elektrik üretim, telekomünikasyon, bankacılık-sigortacılık, hava taşımacılığı, liman işletmeciliği gibi sektörlerde ise payını azalttı.
Enerjiyi de özel sektör üretiyor
Elektrik dağıtım sektöründe özel sektörün payı yüzde 100'e ulaşırken, elektrik üretim sektörü özelleştirmelerinin başladığı 2008 yılında kurulu güç 42 bin megavat iken bugün itibarıyla 93.9 bin megavat oldu. Aynı dönemde kurulu güç tarafında özel sektörün payı yüzde 47.2'den yüzde 77.8'e yükselirken, üretim tarafında özel sektörün payı yüzde 81'e ulaştı.
Yerli kömür kaynaklarının termik santral kurma şartıyla özelleştirme ihalesi de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile koordineli şekilde yürütülüyor. Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye (Türkşeker) ait 10 şeker fabrikasının özelleştirilmesiyle sektörde yüzde 56 olan kamu payı yüzde 35'e düştü.
Satışlar devam ediyor!
Özelleştirme uygulamalarının başladığı tarihten bu yılın Ekim ayı sonuna kadar toplam 70.4 milyar dolar satış-devir uygulaması gerçekleştirildi. Bu yıl genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere Hazine hesabına 3.2 milyar lira aktarıldı. Yıl sonu itibarıyla bu rakamın 4.4 milyar liraya ulaşması bekleniyor. 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda yer alan bilgilere göre de gelecek yıl Özelleştirme Fonunun 10 milyar lira tutarında özelleştirme geliri elde etmesi bekleniyor. Bu kapsamda, Derbent, Çamlıca-1, Tortum, Çal ve Girlevik-2 hidroelektrik santrallerinin özelleştirme hazırlık işlemleri tamamlanarak ihale ilanı için gerekli çalışmalar yapılacak. Gebze Dilovası Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali'nin özelleştirme faaliyetleri yürütülecek. Güllük Liman Sahası'nın özelleştirme işlemleri tamamlanacak. EKONOMİ SERVİSİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.