SSK'ya ait 148 hastanenin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesine işçi sendikaları tepki gösteriyor. Hükümet ise uygulamada ısrarlı
Sağlık birimlerinin tek elde toplanması için 148 SSK hastanesinin Sağlık Bakanlığı'na devrini öngören tasarıya sendikalardan tepki geldi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, 148 SSK hastanesinin Sağlık Bakanlığı'na devrinin sosyal güvenlik açığını kapatmaya yönelik olmadığını söyledi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devrinin hangi bedelle yapılacağına, Maliye Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde kurulacak bir komisyonun karar vereceğini söyledi.
Akdağ, şunları söyledi: "Geçtiğimiz yıl bir ortaklık protokolü ile bütün SSK'lı hastalarımıza önce Sağlık Bakanlığı'nın kapılarını açtık. Bu tasarımızla da bu hastaneleri devralacağız. Bu proje, özellikle SSK hastaneleri ve sağlık ocaklarının devri gibi düşünülebilir. Çünkü 150 civarında hastanesi var, 450'ye yakın da dispanseri var. Biz, bu kurumları bedelleri karşılığında kendi çevrelerindeki arsalarıyla birlikte, bir gelişmeye de imkan verecek biçimde devralmış olacağız.
Personel ne olacak?
SSK çalışanlarının bir sorun yaşamaması için gerekli tedbirlerin alındığını kaydeden Akdağ, "Sağlık çalışanları memur ise memur olarak, sözleşmeli iseler sözleşmeli olarak, işçi iseler işçi olarak aynen Sağlık Bakanlığı'na geçirilmiş olacaklar" dedi. Akdağ, tasarının bu yıl yasalaşarak 2005 Ocak ayı içinde uygulamasını planladıklarını bildirdi. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerin hasta portföyünün yüzde 30'a yakınını SSK'lı hastalar teşkil ediyor. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde son 8 ay içinde 26 milyona yakın hasta tedavi gördü. Bunun yıl sonunda 30 milyonu aşacağı tahmin ediliyor.
Sendikalar tepkili
Hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na devir işlemini Anayasa'ya aykırı gören işçi sendikaları tüm sigortalıları bu işlemin iptali için idare mahkemesine dava açmaya çağıracak. SSK hastanelerinin işçilerden kesilen primlerle yaşayan özel mülkiyetler olduğunu savunan işçi temsilcilerinin Perşembe günü Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun bu konuyu görüşmek üzere toplanması bekleniyor. Türk-İş'in 5.5 milyon işçi, 3.5 milyon emekli ile 60 bin SSK çalışanını bu idari işlemin iptali için dava açmaya çağırması bekleniyor.
Yasanın içeriği
Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan 9 maddelik tasarı, sağlık kurumlarının tek elde toplanmısını öngörüyor. Tasarıya göre, 148 SSK hastanesi bedelleri karşılığında, Sağlık Bakanlığı'na devredilecek.
SSK'ya ait sağlık birimlerinin devre konu taşınmaz malları Maliye Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı temsilcisinden oluşan bir komisyon tarafından tespit edilecek. Belirlenen bedeli Hazine karşılayacak. Devir işlemlerinde bir anlaşmazlık çıkar ise ihtilafı Başbakan çözecek.
6 kurum kapsam dışı
Türkiye Büyük Millet Meclisi, Cumhurbaşkanlığı, mahalli idareler, mazbut vakıflar, yüksek yargı ile gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne bağlı sağlık tesisleri ise kapsam dışında tutuldu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.