Hong Kong’da sular durulmuyor
Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde on binlerce gösterici, görüşülmesi ertelenen ‘sınır dışı etme’ kanun tasarısına karşı Pazar günü de sokaklara döküldü
16.06.2019 00:00:00





Dünyada arazi fiyatlarının en pahalı olduğu bölge özelliğini taşıyan Hong Kong'da Pazar günü de caddeler göstericilerle doldu. Milletvekillerinin gösterilerin etkisini kaybetmesiyle tasarıyı yeniden Meclis gündemine taşımasından korkan göstericiler, tasarının tümüyle iptal edilmesini istedi. Göstericiler, zanlıların Anakara Çin'e iadesini kolaylaştıracak yasal düzenlemeye karşı önceki hafta geniş katılımlı protesto gösterileri başlatmıştı. Söz konusu halk hareketi Hong Kong'un İngiltere'den Çin'e devredildiği 1997'den bu yana en güçlü gösteriler olma özelliği taşıyor.
ABD'ye think-tank uyarısı
Öte yandan ABD merkezli ünlü think-tank (düşünce ve araştırma kuruluşu) RAND Corporation'ın raporunda, Hong Kong'da zanlıların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasal düzenlemelere karşı devam eden protestolara yönelik ABD yönetiminin tavırlarında 'ihtiyatlı davranması gerektiği' belirtildi. Hong Kong'un Çin için ekonomik açıdan değerini yitirmeye başlamasına karşın bölgenin Çin'in uluslararası ticaret ve yatırımının anahtarı olmaya devam ettiği kaydedilen raporda, diğer yandan Hong Kong'un Pekin yönetimine göre ulusal bütünlüğün somut bir sembolü olarak büyük politik önem kazandığı bildirildi.
Raporda, "ABD, demokrasi yanlısı gruplara göstereceği desteğin, Pekin tarafından Çin Komünist Partisi (ÇKP) rejimini yıkma amaçlı örgütlü bir girişimin parçası olarak yorumlanabileceğini bilmelidir" ifadesi kullanıldı. Protestolara sebep olan, şüphelilerin Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı, 3 Nisan'da parlamentoya sunulmuştu. Düzenlemeler, zanlıların Çin ana karası, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan'a iadesini kolaylaştırıyor. Hong Kong parlamentosunda, geçen ay değişikliğe karşı çıkan milletvekilleriyle değişiklik yanlıları arasındaki kavgada çok sayıda milletvekili yaralanmıştı.
Hong Kong Özel İdari Bölge Başyöneticisi Carrie Lam, 15 Haziran'da yaptığı basın toplantısında, tasarının toplumda çok büyük fikir ayrılıklarına yol açtığını ifade ederek, yasal düzenlemenin askıya alındığını duyurmuştu. Bu kararı yeterli bulunmayan göstericiler tasarının tamamen iptal edilmesini istiyor.
Bu arada Hong Kong'un Çin'e bağlanmasını bir türli hazmedemeyen Batı dünyasının gösterileri Çin'e karşı 'baskı aracı olarak kullanması' dikkat çekiyor.
Hong Kong'u tanıyalım
Hong Kong, 1898'de imzalanan 'kira sözleşmesiyle' uzun yıllar İngiltere hâkimiyetinde kaldıktan sonra 1997'de Çin'e devredilmişti. İmzalanan ortak deklarasyon çerçevesinde Hong Kong'a, 2047 yılına kadar Çin'e sadece dış politika ve savunma gibi alanlarda bağlı kalarak 'tek ülke, iki sistem' politikasıyla idari bağımsızlığını ve yapısını koruma hakkı tanınmıştı.
SELİM AYANOĞLU / DETAY HABER
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.