logo
11 NİSAN 2025

Her derde deva: Keçiboynuzu

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Eti, keçiboynuzunun şifa deposu olduğunu söyledi. Eti, keçiboynuzunun zengin besin içeriği yanında yüksek düzeyde antioksidan madde içerdiğini, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi açısından büyük öneme sahip olduğunu belirtti

25.02.2016 00:00:00
Prof. Dr. Sinan Eti, keçiboynuzu yetiştiren ülkelerin toplam yıllık üretimlerinin 180 bin ton, Türkiye'nin üretiminin yıllık 15 bin ton olduğunu belirtti. Eti, besin değeri yüksek olan keçiboynuzunun çerez şeklinde tüketilebildiği gibi pekmez yapımında da yaygın kullanıldığını hatırlattı. Prof. Dr. Eti, "Öğütülmüş keçiboynuzu meyvesinden elde edilen un kakao yerine içilebildiği gibi pasta ve keklerde yine kakao yerine kullanılabilir. Zengin besin içeriği yanında yüksek düzeyde antioksidan maddeler içeren keçiboynuzu, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi açısından büyük öneme sahiptir" şeklinde konuştu.
Keçiboynuzunun astım, alerjik bronşit ve nefes darlığına karşı etkili olduğu ve eczacılıkta öksürük şurubu yapımında kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. Eti, ayrıca sindirimi düzenleyici ve bağırsakları rahatlatıcı özelliğinden ötürü bebek mamalarına da katıldığını ifade etti. Keçiboynuzu bitkisinin yüksek düzeyde kalsiyum içerdiği için çocukların kemik gelişiminde olumlu etkileri olduğunun bilindiğini hatırlatan Prof. Dr. Eti, "Yaşlılarda kemik erimesine karşı önemli katkıları var. Bunun yanında, akciğer kanserini önlemede ve iktidarsızlığa karşı da etkili olduğu ifade ediliyor" dedi.
Sağlık alanında etkileri kanıtlanan keçiboynuzu, gıda sanayisinde oldukça yaygın kullanılıyor. Keçiboynuzu tohumlarının endüstride meyvelerinden daha çok değer gördüğünü bildiren Prof. Dr. Sinan Eti, şunları kaydetti:
"Tohumlarından Tragasol adı verilen güçlü bir zamk elde ediliyor. Bu zamkın türevleri kıvam artırıcı, jelleştirici ve su bağlayıcı olarak birçok işlenmiş gıda maddesinde kullanılıyor. Endüstride 'Keçiboynuzu gamı', 'Keçiboynuzu zamkı' veya 'Keçiboynuzu sakızı' olarak da ifade edilen bu madde (E410); dondurma, yoğurt, puding, krema ve peynir gibi süt ürünleri yanında çikolata, şekerleme, jöle, bisküvi, ketçap, mayonez, salça ve sos, meyve konsantreleri ile işlenmiş et ürünleri, hazır yemekler ve konservelerde yaygın olarak kullanılıyor." 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Rümeysa'nın başörtüsüne çirkin saldırı
Başörtüsü zorla çıkarılmış...
Başkentte okullar tatil edildi
Nisan ayında kar sürprizi
Eski (!) Türkiye'de 'DEAŞ' yoktu
105 DEAŞ terör örgütüne mensup şüpheli yakalandı
Gram altın 4 bin liraya yaklaştı
Altında yeni rekor
İmamoğlu hakim karşısında
Akın Gürlek ve ailesine tehdit iddiası
Trump, Colombia Üniversitesine savaş açtı!
Üniversite federal denetime alınacak
İstanbul'da sağanak ve fırtına etkili oldu
Çatılar uçtu, ağaçlar devrildi
Serbest bırakıldılar
Yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartı
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Nifak ve haset
Okullar tatil
Ankara'da kar ve fırtına beklentisi
Tutuklama talebi
Murat Ağırel ve Timur Soykan adliyede
'Mustafa Kemal örnektir'
Endonezya lideri TBMM'de konuştu
Hüseyin Baş’tan gözaltılara tepki
‘Gözaltı değil özgür basına gözdağı’
Erdoğan - DEM Parti görüşmesi gerçekleşti
Beklenen görüşme 13.30'da başladı
Hedef Kıbrıs'taki Türk varlığı
Rumlardan Türklere karşı yeni terör örgütü
Rümeysa'nın başörtüsüne çirkin saldırı
Başörtüsü zorla çıkarılmış...
Başkentte okullar tatil edildi
Nisan ayında kar sürprizi
Eski (!) Türkiye'de 'DEAŞ' yoktu
105 DEAŞ terör örgütüne mensup şüpheli yakalandı
Gram altın 4 bin liraya yaklaştı
Altında yeni rekor
İmamoğlu hakim karşısında
Akın Gürlek ve ailesine tehdit iddiası
Trump, Colombia Üniversitesine savaş açtı!
Üniversite federal denetime alınacak
İstanbul'da sağanak ve fırtına etkili oldu
Çatılar uçtu, ağaçlar devrildi
Serbest bırakıldılar
Yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartı
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Nifak ve haset
Okullar tatil
Ankara'da kar ve fırtına beklentisi
Tutuklama talebi
Murat Ağırel ve Timur Soykan adliyede
'Mustafa Kemal örnektir'
Endonezya lideri TBMM'de konuştu
Hüseyin Baş’tan gözaltılara tepki
‘Gözaltı değil özgür basına gözdağı’
Erdoğan - DEM Parti görüşmesi gerçekleşti
Beklenen görüşme 13.30'da başladı
Hedef Kıbrıs'taki Türk varlığı
Rumlardan Türklere karşı yeni terör örgütü
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.