Hemofilide tedavi pahalı
Nadir görülen genetik geçişli bir kan hastalığı olarak dünyada yaklaşık 180 bin, Türkiye’de ise 5 binden fazla kişinin yaşamını olumsuz etkileyen Hemofili A hastalığının bireyler ve sağlık kurumları üzerinde yarattığı etki, ‘Hemofili A Hastalığının Toplumsal Yükü’ araştırmasıyla ortaya konuldu





Araştırmayı gerçekleştiren öğretim üyelerinden Prof. Dr. Simten Malhan, "Hastalık yükünü tespit ederken en çok ölüme yol açan, en çok sakat bırakan ve en çok maddi harcamaya sebep olan şeklinde sıralayabileceğimiz ana kriterleri dikkate alıyoruz" sözleriyle araştırmanın temel hedefini açıkladı.
Yaptıkları araştırma sonucunda Türkiye'de bulunan 5 bin 55 Hemofili A hastasının, hasta başı maliyetinin yıllık 559 bin 259 TL olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Malhan, "Tek bir hasta için hesaplanan bu maliyetten yola çıkıldığında nadir bir hastalık olarak görülse de Hemofili A'nın ülkemiz için hastalık yükü 2 milyar 827 milyon TL olarak tahmin ediliyor. Türkiye'de sağlığa her yıl 174.5 milyar TL harcanıyor.
Bu rakam Türkiye'nin toplam sağlık harcamalarının yüzde 1.62'sını oluşturuyor" dedi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Ar ise Türkiye'de yaşayan hemofili hastalarının yaklaşık yüzde 60'ının erişkin olduğunu ve erişkin hastalarda en çok kalıcı sakatlıklar, cerrahi girişimler, hayatı tehdit eden kanamalar ile sosyal sorunlar ile mücadele ettiklerini vurguladı. Hemofilide çocuklarda tedaviye ilk kanamadan sonra veya 3 yaş civarında başlanıyor.
EYÜP KABİL