Hatay'dan yükselen asil ses
Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkilerin bozulmasından en fazla etkilenen ilimiz olan Hatay'da 31 sanatçı ve yazar, bir bildiri yayınlayarak küresel güçlerin Ortadoğu'da oynadıkları oyunlara dikkat çekti
13.04.2012 00:00:00
YENİ MESAJ - ANTAKYA
Hatay'da çalışmalarına devam eden, aralarında Yazar Ayla Kutlu, Şair Mesrur Sabahoğlu, Ressam Mustafa Söylemez, Şair Bedran Cebiroğlu, Sinemacı Semih Arslanyürek, Yazar Gülsüm Cengiz, Eğitimci - Yazar Mehmet Karasu'nun yer aldığı 31 sanatçı, şair, yazar, eğitimci, gazeteci bir bildiri yayınlayarak, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik dış politikasını kaygı verici olduğuna işaret etti.
Bildiride şu ifadelere yer verildi: "Peki savaş nedir? Bombalar, kimyasallar, mermiler canlarımızı alırken, doğamızı tahrip ederken, komşu ülkeler, halklar arasına düşmanlık tohumları ekerken ve bütün bunlardan 'para kazanmak'tan başka bir şey düşünmeyen dünyanın patronu olmak isteyen bir avuç kan emici nemalanırken, bunun adı nasıl 'demokrasi' olabilir? 'Size demokrasi getiriyoruz!' diye yola çıkan Amerikan uçaklarının, tank ve toplarının dokuz yıl içinde Irak'ta 1.5 milyonu aşkın insanın ölümüne, müzelerin yağmalanmasına, petrollerinin emperyalist ülkelerce talan edilmesine neden olduğunu görmedik mi? Aynı biçimde Libya'nın petrollerini istedikleri gibi yağmalamak için Fransız, Amerikan ve İngilizler tarafından daha dün Libya'da işgalin gerçekleştirildiğini bilmiyor muyuz? Sömürge politikalarını sağlamlaştırmak için bugün Libya'yı parçalamak üzere kolları sıvadıklarına, halkı aşiretler düzeyinde bölüp birbirine düşman kıldıklarına tanık olmuyor muyuz? Her şey kör parmağım gözüne dercesine apaçık ortadayken, benzer oyunun şimdi de komşumuz Suriye üzerinde oynandığını fark etmiyor muyuz? Kültür komşuluğumuz kadar, bölgemizin geleceğinin barış ve güven ortamıyla belirlenmesinde ortak değerlerimizin bulunduğu Suriye'ye, her türlü dış müdahalenin yapılmasına ve savaş kışkırtıcılığına cepheden karşıyız.
Suriye halkı, toplumsal ve kültürel sorunlarını kendisi çözecek kadar deneyim biriktirmiş olup biz Türkiyeli sanatçılar olarak, onların sorunlarının iç dinamiklerin çalışmasıyla çözülmesinden yana olduğumuzu açıkça ilan ederiz."
İç savaş tehlikesi
Bildiride, "Bu çerçevede Hatay'ımızın topraklarının, Suriye halkının iç savaşa sürüklenmesine, kamu değerlerinin yok edilmesine yol açacak biçimde kullanılmasına da cepheden karşıyız" ifadelerine yer verilerek, "İnsani yardımlar dışında, topraklarımızın üs olarak kullanılmasına vesile olanları, ülkelerimiz ve halklarımız arasında düşmanlık tohumları ektikleri için, tarihin affetmeyeceğini vurgulamak istiyoruz.
Bizler; Hataylı aydınlar ve sanatçılar olarak, ülkemizde düzenlenen Çukurova Sanat Festivali'ne 6 yıldır Arap ülkelerinden aramıza katılan sanatçılarla 'barış kültürü'nü geliştirmek için çaba sarf ediyoruz. Biz sanatçıların bu kaynaşması, ülkelerimizin yöneticilerine örnek olmalıdır. Özellikle, 'uygarlıklar beşiği' ve 'barış kenti' olarak bilinen Antakya'dan yükselttiğimiz 'Savaş yıkımdır, barış kardeşlik salkımıdır!' şiarımızın, tüm savaş çığırtkanlarına galip gelmesini diliyoruz" denildi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.