Rize Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. C.Şahin, bu yıl hamsi sezonunun kısa sürmesinde en önemli etkenin,havaların sıcak geçmesi olduğunu söyledi. Şahin, 1994'den beri yılda ortalama 250-270 bin ton civarında hamsi avı yapıldığını belirterek, "Ancak geçen yıl bazı ekolojik değişkenlerden dolayı yaklaşık 138 bin ton civarında hamsi avlanabilmiştir" dedi.Karadeniz'in hamsiye bağlı bir deniz olduğunu dile getiren Şahin, "Karadeniz'de hamsi ile beslenen pek çok balık türü vardır. Eğer Karadeniz'de hamsi bol olursa diğer türler de bol olur, hamside azalma olursa diğer türlerde de azalma olur" diye konuştu.Karadeniz'de ticari öneme sahip hemen hemen bütün türlerin hamsi ile beslendiğini, bunun da hamsinin Karadeniz'in temel altyapısını teşkil ettiğinin göstergesi olduğunu kaydeden Şahin, şöyle devam etti:"Geçen yıl ekolojik şartların uygun gitmesi halinde bu yılın hamsi stoklarının iyi olacağını tahmin etmiştik. Bu yıl hamsi ilk çıktığı zaman bir verimlilik söz konusu oldu. Baktığımızda av sezonu 1 aydan biraz fazla sürdü. Oysa normalde sezonun 4-5 ay sürmesi gerekirdi. Bu yıl kısa dönemde geçen seneye göre daha iyi ürün alındığı bir gerçek.