Haftanın 6 dikkat çeken kitabı
Yaz aylarında yayınevleri yeni kitap yayınlamada isteksiz davransa da, yeni eserler çıkmaya devam ediyor. Geçen hafta raflarda dikkat çeken 6 kitabı derledik
03.08.2021 13:26:00





1. AKP Ekonomide Ne Yaptı - İbrahim Ekinci
Ekonomi gazetecisi İbrahim Ekinci'nin kitabına ilişkin Yalçın Karatepe, şu değerlendirmeyi yapıyor: "AKP iktidarının ekonomi politikalarına eleştiri getirildiği zaman genellikle, 'ama yol yaptılar' yanıtı verilir. Elinizdeki bu kitabı okuduğunuzda kelimenin mecazi anlamıyla AKP'nin 'yol yaptığını (avutmak)' açıkça göreceksiniz. Kamu kaynaklarının istedikleri kişilere aktarılması için nasıl bir sistem kurulduğu somut bilgilerle sunulmuş. İhale Kanununda yapılan değişikliklerden, kamu kurumlarının işlevsiz hale getirilmesine, KÖİ'lerden, 'vakıf' kurmaya bütün süreçler bu amaç için oluşturulmuş. Kitabı bitirdiğinizde bu 'yolların' nasıl kurgulandığını, kaynakların nasıl aktarıldığını, servet transferinin nasıl vahşice yapıldığını görecekseniz."
İmge Yayınları, 54.00 TL
2. Müslüman Dünyada Medeniyet Tartışmaları: Çağdaş Düşüncede İslam ve Modernite - Lütfi Sunar
"Doğuşundan bu yana medeniyet kavramı 'öteki' ile karşılaşma çerçevesinde tanımlandı. Karşı kavramlar olarak vahşilik ve barbarlık ise, diğer toplumları 'uygarlaştırmak' için şiddet uygulamanın bir gerekçesine dönüştü. Müslüman toplumlarda medeniyet, zamanla sömürgecilerin ve onların yerel muadillerinin dayattığı bir hayat tarzı olan modernleşme ile eş anlamlı hâle geldi. Bununla birlikte, bu eserde vurgulandığı gibi, Batılı olmayan toplumların moderniteye direnişi veya onu kabulü homojen olmamıştır ve 'ötekileştirme' de tek yönlü değildir. Şarkiyatçı söylem İslami Doğu'yu egzotik ve evcilleşmemiş bir 'öteki' olarak tasvir etmişse de buna karşılık gelen garbiyatçılık da Batı'yı ruhsuz, mekanik bir 'öteki' olarak klişeleştirmiştir. Bununla birlikte Müslüman toplumlarda Batılı medeniyet kavramına karşı üç ana yaklaşım ortaya çıkmıştır: Medeniyeti tamamen reddeden tutucu yaklaşım, Batı medeniyetini sorgusuz sualsiz kabul eden modernist yaklaşım ve modernliği İslami mirasın eleştirel merceğinden geçirerek benimsemeyi amaçlayan ıslahçı yaklaşım. İslam medeniyetinin doğası, tarihi ve geleceği ile ilgili tartışmalar bu üç görüş bağlamında formüle edilmiştir. Bu bağlamda sosyal teorideki yerleşik önyargılara meydan okuyan bu kitapta, Avrupamerkezci medeniyet anlayışı sorgulanırken aynı zamanda modernleşme, küreselleşme ve medeniyet tartışmalarının geleceğine ışık tutuluyor.
Albaraka Yayınları
60 TL
3. Başörtülü Yoksul Kadınların Ötekileri - Tuğba Metin Açer
1990'lı yıllardan itibaren İslami kimlik politikasında Müslüman kadın kimliğinin en önemli simgesi ve İslami giyim tarzının en önemli unsuru olan türban, siyasi ve toplumsal tartışmaların ana odağı olmuştur. Türbanlı kadınların kamusal alanda yaşadıkları ötekileştirilme deneyimleri ise akademik camiada birçok çalışmada ele alınmıştır. Ya kamusal alana çıkmayan/çıkamayan/çıkmayı tercih etmeyen, eğitim düzeyi düşük, kentin periferisinde yaşayan, yoksul başörtülü kadınların ötekileştirilme deneyimleri neler? Onların "öteki"leri kimler? Kitap 'Müslüman kadın' kategorisinin homojen olmadığı varsayımından hareketle, yoksulluk ve yoksunluk sarmalındaki başörtülü kadınların hikâyelerine odaklanarak, farklı eşitsizliklerin kesişimselliğinde 'ötekileştirilme' ve 'ötekileştirme'yi ele alan bir çalışma olarak öne çıkıyor.
İstanbul Bilgi Üniversitesi
38.00 TL
4. Sayıların Tefsiri : Kuran-ı Kerim Sayıları - Ayhan Talha Bayraktar
Ravza Yayınları
50.00 TL
5. Ya Paranı Ya Canını: Orta Çağda Ekonomi ve Din - Jacques Le Goff
Dünyanın önde gelen Orta Çağ uzmanlarından olan ve Türkçeye de çok sayıda kitabı çevrilen Fransız tarihçi Jacques Le Goff, bu kitabında kapitalizmin ayak seslerine dikkat kesiliyor. Kapitalizmin doğuşunun büyük ya da küçük anlatılarının arasında konsüllerden kilise kayıtlarına, kıssalardan vaazlara uzanan bir arkeolojik kazıya girişiyor. Balzac'tan Dickens'a ve Gide'e kapitalist düzeni anlatan her romanda karşımıza çıkan tefeci figürünün öncülü olan; İsa'nın tapınaktan kovduğu faizcinin ve murabahanın izlerini, içinde bulunduğu ekonomik ve dinî yapılar ve pratikler içinde sürüyor. Murabahayı tamahkârlığın cisimleşmiş hâli olarak reddeden, Tanrı'ya ait zamanı satan bir fiil olarak onu cehenneme mahkum eden Kilise'nin Orta Çağlar boyunca bu tavrında yaşanan dönüşümleri din ve para ekonomisiyle birlikte okuyor. 'Ya paranı ya canını' diyen Kilise'ye karşı murabahacının nasıl 'hem paramı hem canımı' diyebildiğini gösteriyor.
Dergah Yayınalrı, 17.00 TL
6. İpek Yolunda Türklerin İktisadi ve Ticari Hayatı - Prof. Dr. Mehmet Saray
Boğaziçi Yayınları
22.00 TL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.