Günde kaç bardak çay içmeliyiz?
Kişi başı yılda 3.5 kg'lık tüketimimizle yerli ve milli içeceğimiz çayın fazlası zararlı mı, kararında içilen çayın sağlığa katkıları neler, günlük sağlıklı çay tüketimi nasıl olmalı?
26.01.2021 12:03:00





Dünyanın çoğu ülkesinde kahve en çok tüketilen içecek olmasına rağmen Türkiye'de ise çay öne çıkıyor. Türkiye'de hemen her eve giren, sohbetleri demleyen çayın pek çok faydası olduğu kadar aşırı tüketildiğinde zararları da var. Altınbaş Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğr. Gör. Merve İşeri Uzunoğlu, Türkiye'de yaklaşık 100 yıldır çay tüketiminin kahvenin önüne geçtiğini belirterek, "Yıllık kişi başı 3,5 kilogramlık çay tüketimimizle dünyada en çok çay tüketen millet olarak anılıyoruz" dedi.
Hipertansiyonu önlemede yardımcı
Yüksek çay tüketiminin, bu içeceğin aşırı tüketiminin yol açabileceği sonuçlara dair çeşitli soruları akla getirdiğini ifade eden Uzunoğlu şunları söyledi:
"Siyah çay düzenli ve uygun miktarda tüketildiği takdirde oldukça sağlıklı ve faydalı bir içecektir. Antioksidan özelliklerinin yanı sıra çay, düzenli tüketimi ile kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde, kan basıncı ve hipertansiyonun önlenmesinde faydalıdır."
5-6 bardaktan fazlasına dikkat
Çay tüketmenin insan sağlığı üzerindeki etkileri üzerine her yıl çok sayıda araştırma yapıldığını anlatan Merve İşeri Uzunoğu "Araştırmalar, düzenli çay tüketiminin kalp krizinden kansere birçok hastalığın önlenmesi veya etkilerinin azaltılmasında faydalı olduğunu gösterse de de günde 5-6 çay bardağının üzerinde tüketilmesinin olumsuz yan etkileri olabilmektedir" ifadelerini kullandı.
Demir eksiğin varsa yemekle tüketme
Tanen açısından oldukça zengin bir içecek olan çayın etken maddelerinin, yiyeceklerin içerisindeki demire bağlanabildiğini ifade eden Uzunoğlu "Bu durum, yiyeceklerden aldığımız demirin emilmesini önleyebilir ve demir eksikliğine sebep olabilir" uyarısında bulundu. Uzunoğlu "Demir eksikliğiniz var ise çayı öğün aralarında içmeniz öneriliyor" diye konuştu.
Aşırı tüketim anksiyete ve uyku sorunlarına yol açabilir
Çayın yüzde 2-4 arasında değişen oranlarda kafein içerdiğini anlatan Merve İşeri Uzunoğlu "Çaydaki kafein, reflü gibi rahatsızlığı olan kişilerin mide asitlerinin artmasına sebep olacağından böyle durumlarda tüketilmemesi önerilir" dedi. Aşırı çay tüketiminin anksiyete, stres ve gerginliğin artmasına sebep olabileceğini anlatan Uzunoğlu bu tür durumlarda kafeinsiz bitki çaylarına yönelmeyi önerdi. Çaydaki kafeinin melatonin üretimini azaltarak uyku sorunlarına da yol açabileceğini anlatan Merve İşeri Uzunoğlu, "Uyku kalitesi ve düzeni için çay tüketiminizi sınırlamanız gerekir.
Tiryakisi için çay demlemenin püf noktaları
Merve İşeri Uzunoğlu, çayın hazırlanış şekline dair önerilerde de bulundu. Çayı demlerken yaprakların yanmaması gerektiğini ifade eden Uzunoğlu şöyle dedi:
"Halk arasında kullanılan tabirle çayı (haşlamadan) demlemeye dikkat etmek ve acılaştırmamak lazım. Demleme sırasında suyun kaynama noktasına erişmeden çaya eklenmesi ve hatta mümkünse demliğe önce suyun, ardından çayın konulması önerilir. Çay yaprakları toz haline gelmemiş olmalı, varsa toz haline gelmiş kısım ayrılmalı. Toz haline gelen yapraklar yanarak çayı hem acılaştıracak hem de bulanıklaştıracaktır."
YENİ MESAJ
Hipertansiyonu önlemede yardımcı
Yüksek çay tüketiminin, bu içeceğin aşırı tüketiminin yol açabileceği sonuçlara dair çeşitli soruları akla getirdiğini ifade eden Uzunoğlu şunları söyledi:
"Siyah çay düzenli ve uygun miktarda tüketildiği takdirde oldukça sağlıklı ve faydalı bir içecektir. Antioksidan özelliklerinin yanı sıra çay, düzenli tüketimi ile kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde, kan basıncı ve hipertansiyonun önlenmesinde faydalıdır."
5-6 bardaktan fazlasına dikkat
Çay tüketmenin insan sağlığı üzerindeki etkileri üzerine her yıl çok sayıda araştırma yapıldığını anlatan Merve İşeri Uzunoğu "Araştırmalar, düzenli çay tüketiminin kalp krizinden kansere birçok hastalığın önlenmesi veya etkilerinin azaltılmasında faydalı olduğunu gösterse de de günde 5-6 çay bardağının üzerinde tüketilmesinin olumsuz yan etkileri olabilmektedir" ifadelerini kullandı.
Demir eksiğin varsa yemekle tüketme
Tanen açısından oldukça zengin bir içecek olan çayın etken maddelerinin, yiyeceklerin içerisindeki demire bağlanabildiğini ifade eden Uzunoğlu "Bu durum, yiyeceklerden aldığımız demirin emilmesini önleyebilir ve demir eksikliğine sebep olabilir" uyarısında bulundu. Uzunoğlu "Demir eksikliğiniz var ise çayı öğün aralarında içmeniz öneriliyor" diye konuştu.
Aşırı tüketim anksiyete ve uyku sorunlarına yol açabilir
Çayın yüzde 2-4 arasında değişen oranlarda kafein içerdiğini anlatan Merve İşeri Uzunoğlu "Çaydaki kafein, reflü gibi rahatsızlığı olan kişilerin mide asitlerinin artmasına sebep olacağından böyle durumlarda tüketilmemesi önerilir" dedi. Aşırı çay tüketiminin anksiyete, stres ve gerginliğin artmasına sebep olabileceğini anlatan Uzunoğlu bu tür durumlarda kafeinsiz bitki çaylarına yönelmeyi önerdi. Çaydaki kafeinin melatonin üretimini azaltarak uyku sorunlarına da yol açabileceğini anlatan Merve İşeri Uzunoğlu, "Uyku kalitesi ve düzeni için çay tüketiminizi sınırlamanız gerekir.
Tiryakisi için çay demlemenin püf noktaları
Merve İşeri Uzunoğlu, çayın hazırlanış şekline dair önerilerde de bulundu. Çayı demlerken yaprakların yanmaması gerektiğini ifade eden Uzunoğlu şöyle dedi:
"Halk arasında kullanılan tabirle çayı (haşlamadan) demlemeye dikkat etmek ve acılaştırmamak lazım. Demleme sırasında suyun kaynama noktasına erişmeden çaya eklenmesi ve hatta mümkünse demliğe önce suyun, ardından çayın konulması önerilir. Çay yaprakları toz haline gelmemiş olmalı, varsa toz haline gelmiş kısım ayrılmalı. Toz haline gelen yapraklar yanarak çayı hem acılaştıracak hem de bulanıklaştıracaktır."
YENİ MESAJ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.