Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, yaz aylarının başlamasıyla birlikte artan hava sıcaklıklarının, gıdaların kısa sürede bozulmasına ve zehirlenmelere yol açtığını söyledi.
Prof. Dr. Tayar, yaz aylarının başlamasıyla birlikte gıda zehirlenmelerinde büyük artış yaşandığına dikkati çekerek, Türkiye'de bu konuda veri bulunmamasına karşın, gelişmiş ülkelerde her yıl 2 milyon kişinin gıda zehirlenmesi nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvurduğunu belirtti.
Güvendiğiniz ürünleri alın
Gıda zehirlenmelerinden korunmak için özellikle yaz aylarında güvenli ürün kullanılması ve hijyene dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Tayar, gıdaların güvenilir yerlerden alınması ve güvenli ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini belirterek, gıdaların temizliğinin yanı sıra gıdanın korunduğu ve hazırlandığı yerlerin de temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Pişirilmiş gıdaları çabuk tüketin
Prof. Dr. Tayar, hazırlanan gıdaların çiğ gıdalarla birlikte yan yana bulundurulmasının da bozulma riskini artırdığına dikkati çekerek, pişirilmiş gıdaların yaz aylarında daha kısa sürede tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Gıda zehirlenmelerinin her yaş grubunda görülebilmesine karşılık, özellikle çocuk ve yaşlılarda daha kolay ortaya çıktığını anlatan Prof. Dr. Tayar, gıda zehirlenmesi geçirdiği anlaşılan kişinin derhal bir sağlık kuruluşuna götürülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Prof. Dr. Tayar, yaz aylarının başlamasıyla birlikte gıda zehirlenmelerinde büyük artış yaşandığına dikkati çekerek, Türkiye'de bu konuda veri bulunmamasına karşın, gelişmiş ülkelerde her yıl 2 milyon kişinin gıda zehirlenmesi nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvurduğunu belirtti.
Güvendiğiniz ürünleri alın
Gıda zehirlenmelerinden korunmak için özellikle yaz aylarında güvenli ürün kullanılması ve hijyene dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Tayar, gıdaların güvenilir yerlerden alınması ve güvenli ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini belirterek, gıdaların temizliğinin yanı sıra gıdanın korunduğu ve hazırlandığı yerlerin de temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Pişirilmiş gıdaları çabuk tüketin
Prof. Dr. Tayar, hazırlanan gıdaların çiğ gıdalarla birlikte yan yana bulundurulmasının da bozulma riskini artırdığına dikkati çekerek, pişirilmiş gıdaların yaz aylarında daha kısa sürede tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Gıda zehirlenmelerinin her yaş grubunda görülebilmesine karşılık, özellikle çocuk ve yaşlılarda daha kolay ortaya çıktığını anlatan Prof. Dr. Tayar, gıda zehirlenmesi geçirdiği anlaşılan kişinin derhal bir sağlık kuruluşuna götürülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.