Gazeteciler adliyelerin mecburi müdavimi oldu
CHP'nin gazeteci kökenli Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 2021 yılında Türkiye'deki 'basın özgürlüğü' ihlallerine yönelik hazırladığı raporu 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde açıkladı.
10.01.2022 23:30:00





CHP'nin gazeteci kökenli Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 2021 yılında Türkiye'deki 'basın özgürlüğü' ihlallerine yönelik hazırladığı raporu 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde açıkladı. Çakırözer'in raporunda özetle şu tespitlere yer verildi:
• Türkiye'de gazeteciler 2021 yılını da haber takibi yapmak yerine adliyelerde hakim karşısında haberlerini savunarak geçirmek zorunda bırakıldı. Gazeteciler yazıları, yorumları, paylaşımları nedeniyle en az 475 kez hakim karşısına çıktı. 36 gazeteciye 80 yıl hapis cezası verildi.
• Basın kuruluşları ve gazetecilere yönelik fiziksel saldırı ve baskı da arttı. En az 31 gazeteci haber takibi sırasında gözaltına alınırken, 105 gazeteci ise fiziksel şiddet, engelleme ve tehditle karşı karşıya kaldı.
• Gazetecilerin Anıtkabir'de haber takibi yapması, sokakta röportaj yapması dahi yasaklandı.
• Anayasa Mahkemesi'nin, hak ihlali kararına rağmen Basın İlan Kurumu'nun gazetelere yönelik ağır yaptırımları devam ederken, RTÜK ise ekonomi yönetimindeki, pandemi ile mücadele ve orman yangınlarındaki ihmalleri eleştiren görüş ve yorumlar için kanallara ceza yağdırdı.
• Cumhurbaşkanlığının tasarruf genelgesi ve kur artışları da zor durumdaki ulusal ve yerel basın kuruluşlarını vurdu. 5 yerel televizyon yayınlarını durdurmak zorunda kalırken, ulusal gazeteler eklerini kapattı, yerel gazeteler ise sayfa sayısı düşürdü, hafta sonu çıkmama kararı aldı.
• Yolsuzluk, taciz, rüşvet ve benzeri konularda yüzlerce haber ve sosyal medya paylaşımına erişim engelleri yıl boyu devam etti. Gazetecilerin haber yapmasının engellenmesi kadar haberlere getirilen erişim engelleri de basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkını yok etti. HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.