G7'yle Çin arasında restleşme
İngiltere'de gerçekleşen G7 Zirvesi'nde liderler, Çin'in gelişmekte olan ülkelere yönelik Kuşak ve Yol Projesi'ne karşılık, 40 trilyon dolarlık altyapı programı üzerinde anlaşarak Pekin'e karşı güç birliği mesajı verdi. Pekin'den ise "Küresel kararların küçük bir grup tarafından dayatıldığı günler çok geride kaldı" karşılığı geldi
13.06.2021 17:24:00





İngiltere'nin Cornwall bölgesindeki Carbis Körfezi'nde bu yıl 47'ncisi gerçekleşen G7 Liderler Zirvesi'ne ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Jonhson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kanada Başbakanı Justin Trudeu, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Mario Draghi ve Japonya Başbakanı Yoshihide Suga katıldı. Bugün sona erecek zirvede G7 liderlerinin yanı sıra Güney Kore, Güney Afrika ve Avustralya liderleri, ayrıca Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi diğer uluslararası örgütlerin liderleri de yer aldı. Ayrıca Hindistan Başbakanı Narendra Modi de video konferans üzerinden toplantıya alındı. Zirveye ilişkin ortak bildiride koronavirüs salgınıyla küresel mücadeleye destek konusunda, "Carbis Körfezi de dahil olmak üzere Şubat 2021'deki son görüşmemizden bu yana verilen taahhütler ile gelecek yıl boyunca 1 milyar doz aşı sağlanacak. Önümüzdeki aylarda bu katkıyı artırmak için özel sektör, G20 ve diğer ülkelerle birlikte çalışacağız" ifadeleri yer aldı. Ancak uzmanlar, 1 milyar doz aşının pandemiyle mücadelede yetersiz olacağını ifade ederek kararı hayal kırıklığı şeklinde değerlendirdi.
Çin'in artan nüfuzu G7'yi düşündürüyor
G7'nin koronavirüs salgınında ilk kez yüz yüze düzenlenen zirvesi, 2028'de dünyanın en büyük ekonomisi olmaya koşan Çin'le rekabete sahne oldu. Çin'in 2013 yılında başlattığı ve gelişmekte olan 70 ülkeye yönelik "Kuşak ve Yol" altyapı projesi girişimine rakip olabilmek için ABD'nin baskılarıyla kolları sıvayan G7 ülkeleri, Çin'in dünya üzerindeki artan etkisine karşı mücadele edebilmek amacıyla gelişmekte olan ülkelere yeni yollar, demiryolları, limanlar ve iletişim ağları gibi altyapı iyileştirmeleri yapmaya yönelik finansman planı üzerinde anlaştı. Ülkesinin ortaya attığı planla ilgili açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Joe Biden, Çin'in gelişmekte olan ülkelerin altyapısına iyileştirme finansmanı sağladığını, ancak bazı ülkelerdeki borçlanmayı arttırması nedeniyle Çin'in "borç diplomasisi" yaptığını söyledi. ABD'nin hazırladığı "Dünya için Daha İyisini İnşa Et" programı ile gelişmekte olan ülkeler için 2035 yılına kadar 40 trilyon dolar sağlamaya yardımcı olacak bir altyapı ortaklığı oluşturulacağı belirtildi.
Bazı liderler Çin'e karşı temkinli
ABD'nin ortaya attığı Çin'in kuşak ve yol girişimine alternatif oluşturma planı G7'de zoraki kabul edilmiş olsa da G20'nin şu anki başkanı olan İtalya başbakanı Mario Draghi de dahil olmak üzere bazı G7 liderleri, Joe Biden'a Çin ile rekabeti, iklim krizi gibi diğer hayati konularda iş birliğini engelleyecek boyutta zorlamaması için çağrı yaptılar. Çin'le karşı karşıya gelmek konusunda temkinli olan Almanya'nın herhangi bir altyapı fonunun parasal miktarını belirtmekte isteksiz davranması dikkatlerden kaçmadı. Uzmanlar, ABD Başkanı Biden'in sert Çin stratejisiyle G7 müttefiklerini gemide tutmayı ve Afrika'da yeni diplomatik ittifaklar oluşturmayı amaçladığını düşünüyor.
Çin'den 'o günler geride kaldı' mesajı
G7'de ana gündem Çin olunca Pekin'den gelecek açıklama merak ediliyordu. G7'yle ilgili gelecek açıklamayı merak edenleri fazla bekletmeyen Pekin'den konuyla ilgili olarak, "Küresel kararların küçük bir grup tarafından dayatıldığı günler çok geride kaldı" mesajı geldi. İngiltere'de bugün sona erecek G7 Liderler Zirvesi ABD tarafından, "kurallara dayalı uluslararası sistemi pekiştirme fırsatı' olarak nitelenmişti. Bu açıklamaya Pekin, İngiltere'deki Çin Büyükelçiliği vasıtasıyla karşılık vermeyi tercih etti. Çin'in Londra Büyükelçiliği, "Biz her zaman ister büyük veya küçük, ister güçlü veya zayıf, ister zengin veya yoksul olsun, tüm ülkelerin eşit olduğuna ve dünya meselelerinin tüm ülkelerle görüş alışverişiyle yürütülmesi gerektiğine inanırız. Küresel kararların küçük bir grup ülke tarafından dayatıldığı günler çoktan geride kaldı" açıklaması yaptı. 'Tek meşru küresel düzenin, bir avuç ülkenin savunduğu sözde sistem değil, BM destekli uluslararası hukuk olduğunu' belirten Çin'in Londra Büyükelçiliği, 'Pekin'in eşit muamele ve işbirliği ilkelerini temel alan gerçek çok taraflılığı desteklediğini ve sadece küçük bir kliğe hizmet eden sözde çok taraflılığı reddettiğini' vurguladı. Çin Dışişleri ise 'Pekin karşıtı cephe oluşturma çabalarının başarısız olacağını, uluslararası ilişkilere daha tarafsız ve akılcı yaklaşım gerektiğini' söyledi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.