Epilepsinin teşhisinde gerekli bir yöntem
Özellikle epilepsi hastalığının teşhisinde gerekli bir tetkik olan çocuk ve bebek elektroansefalografi (EEG) çekimi hakkında gazetemize bilgi veren Nöroloji Uzmanı Dr. İrem Yitmen, “EEG, beyindeki sinir hücreleri tarafından hem uyanıklık, hem de uyku halindeyken üretilen elektriksel faaliyeti gösterir. Özellikle epilepsi hastalığının teşhisinde tedaviye karar verdirecek olan inceleme yöntemidir” dedi





YENİ MESAJ / İSTANBUL
Özel Meltem Hastanesi'nde özellikle epilepsi hastalığının teşhisinde gerekli bir tetkik olan çocuk ve bebek elektroansefalografi (EEG) çekimi yapılıyor.
Konu ile ilgili bilgi veren Özel Meltem Hastanesi (Nöroloji Uzmanı) Uzm. Dr. İrem Yitmen "Çocuk ve bebeklerde uygulaması oldukça uzun ve zor bir çekim olan elektroansefalografi hastanemizde bu konuda alanında deneyimli uzman bir kadro tarafından yapılmaktadır. Gün içinde randevu ile pek çok hastaya kadar çekim yapabiliyoruz.
Hizmet vermeye başladığımız günden beri bu güne kadar yaklaşık binlerce hastaya EEG çekimi yaptık. Sadece İstanbul değil, çevre illerden gelen talepleri de karşılıyoruz" dedi.
Epilepsi hastalığının teşhisinde gerekli bir yöntem
(Nöroloji Uzmanı) Uzm. Dr. İrem Yitmen sözlerine şöyle devam etti: "EEG, beyindeki sinir hücreleri tarafından hem uyanıklık, hem de uyku halindeyken üretilen elektriksel faaliyeti gösterir.
Özellikle epilepsi hastalığının teşhisinde ve tiplerinin belirlenmesinde tedaviye karar verdirecek olan inceleme yöntemidir. Beynin elektriksel faaliyeti, hastanın saçlı derisi üzerine yerleştirilen küçük metal elektrotlar aracılığıyla cihaza iletilir ve veriler ortalama 30-60 dakika süreyle bilgisayara kaydedilir.
Hasta işlem sırasında herhangi bir ağrı duymaz. Çekimin sağlıklı olması için hastanın sakin ve mümkün olduğunca hareketsiz olması gereklidir.
Bebeklerde EEG çekimi uykuda yapılıyor
EEG incelemesinin daha sağlıklı yapılabilmesi bakımından çekim gününün sabahında saçların yıkanması yararlıdır. Çocuğun karnı tok olmalıdır. Sürekli kullanılan ilaçlar varsa, çekim gününde de kullanılmaya devam edilmeli ve sonucu değerlendirecek olan hekime bu konuda bilgi verilmelidir.
Çocuklarda EEG çekimi uykuda yapılmakta, ancak çekim esnasında çocuğu uyutacak herhangi bir anestezi veya uyku ilacı verilmemektedir. Bu nedenle çocuğun çekim sırasında uyuyabilmesi için bir gece öncesi uykusuz bırakılması önemlidir. Bir çocuğun uykuda EEG çekimi işlemi yaklaşık 45 dakika sürmektedir.
Randevu saatinden en az 20 dakika önce hastanede hazır olunması gerekmektedir."
Çocuklarda uykulu-uykusuz EEG çekimi
Özel Meltem Hastanesi (Nöroloji Uzmanı) Uzm. Dr. İrem Yitmen, "çocuklarda ve yetişkinlerde uykulu-uykusuz EEG çekimi yapabiliyoruz. Özellikle uykulu EEG çekiminde en çok tercih edilen hastaneler arasındayız. Unutulmamalıdır ki, doğru teşhis ve tedavi için EEG çekiminin kaydedilmesi ve yorumlanması bu konuda tecrübeli ve uzman olan kişilerce yapılmalıdır.
Epilepsi (sara hastalığı) başta olmak üzere pek çok hastalığın teşhis ve takibinde kullanılmaktadır (koma, demans, beyin hasarı, enfeksiyonlar, beyin ölümü gibi).
Nöbet ile başvuran hastalarda yapılması gereken tetkiklerin başında gelir. EEG tetkiki; uyanık halde yapılan, yaklaşık 30-45 dakika kadar süren, kısa süreli "Rutin EEG" şeklinde yapılabilir.
Rutin EEG'de ortaya çıkmayan anormal elektriksel aktivitelerin uyku ile aktif hale gelebildiği ve bazı epilepsi nöbetlerinin sadece uykuda ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu nedenle hem uyku hem de uyanıklığı içeren, daha uzun süreli (yaklaşık 1,5 saat) "Uyku-uyanıklık EEG" tetkiki de yapılabilmektedir" dedi.