Emtia piyasasını dolar çarptı
ABD'de Nisan ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin üzerinde gelmesiyle dolara olan talep artarken, değerli metaller başta olmak üzere emtia fiyatlarında sert düşüşler kaydedildi. Buğdayda ise fiyat artışı devam ediyor.
16.05.2022 16:02:00
Emtia piyasasında haftalardır devam eden satış baskısı durdurulamıyor. Mart'ta emtia piyasasına jeopolitik risklerle ralliler hakim olsa da sonraki dönemde ABD Merkez Bankası (FED) başta olmak üzere dünyanın önde gelen merkez bankalarının faizleri artırmaya başlaması ve 'şahin' para politikalarına geçilmesi, önce emtia piyasasında oynaklığı artırdı, sonra da emtia fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskıları belirgin hale getirdi. Fiyatlamaların zorlaşması ekonomik aktiviteye ilişkin endişelere neden olurken, talebe yönelik olumsuz öngörüler daha baskın hale geldi. Emtia piyasasına geçen hafta da yoğun satış baskısı hakim oldu. ABD'de Nisan ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin üzerinde gelmesiyle dolara olan talep artarken, değerli metaller başta olmak üzere emtia fiyatlarında sert düşüşler kaydedildi. Çin'de devam eden yeni Covid-19 salgını tedbirlerinin küresel ekonomide gerilemeye neden olabileceği endişeleri de giderek artıyor. Geçen hafta 105 seviyesinin üzerini gören dolar endeksi, 20 yılın en yüksek seviyesinde kalmaya devam ediyor.
Metale talep azaldı
Geçen hafta paladyum yüzde 5.4 ve platin yüzde 2.1 azalış kaydetti. Avrupa ekonomilerinde zayıf toparlanma ve artan enerji maliyetleri metallere olan talebi azalttı. Metallerde de geçen hafta sert satışlar oldu. Tezgah üstü piyasada bakır yüzde 2.7, alüminyum yüzde 2.4, çinko yüzde 7.1 ve kurşun yüzde 7.8 değer kaybetti. Öte yandan Brent petrol yüzde 2.2 ve doğal gaz yüzde 5.2 değer kaybetti. Brent petrol fiyatlarındaki düşüşte; faiz artırımı beklentileri, enflasyon endişeleri, ABD doları ve petrol stoklarındaki yükseliş etkili oldu. Geçtiğimiz Cuma gününü varili 111.55 dolar seviyesinden tamamlayan Brent petrolün varil fiyatı, 16 Mayıs sabah saatlerinde 109.88 dolara geriledi. Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören buğday yüzde 6.2, pirinç yüzde 2.2 ve soya fasulyesi yüzde 1.1 değer kazanırken, mısır yüzde 0.4 değer kaybetti. Pamuk yüzde 1.3 ve kahve yüzde 1.6, artarken; şeker yüzde 2.7 ve kakao yüzde 0.9 düşüş kaydetti.
Buğdayda durum sıkıntılı
Savaştan hava koşullarına kadar çok sayıda gelişme dünya buğday üretimini olumsuz etkilerken, ABD'de açıklanan bir tahmin endişeleri daha da artırdı. ABD Tarım Bakanlığı'nın tahminine göre, dünyanın en büyük buğday üreticilerinden biri olan Ukrayna'da üretim, geçen yıla göre üçte bir oranında düşecek. Bu arada, kuraklık, sel ve sıcak hava dalgaları ABD'den Fransa ve Hindistan'a kadar buğday üretiminin olumsuz etkilenmesine neden oluyor. Dolayısıyla buğday yeni haftaya sert yükselişle başladı. YENİ MESAJ / AA