Ekonomik daralma seyahati etkilemiyor
Dünyanın önde gelen seyahat teknolojisi şirketi Amadeus'un Başkan Yardımcısı Champa Magesh, küresel ölçekte bazı seyahat acenteleri ile havayolu şirketlerinin zorluk yaşadığına parmak basarak, "2020’de dünya ekonomisinde yavaşlama bekleniyor ancak bu durum seyahat arzusunu engellemiyor" dedi





İspanya'da 1987'de kurulan, yıllık cirosu 5 milyar Euro'ya ulaşan dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Amadeus, Türkiye'deki 25'inci yılına özel olarak bir zirve düzenledi.
Küresel trendler, seyahatin geleceği ve dijitalleşme gibi konuların ele alındığı zirve öncesi bir konuşma yapan Amadeus Türkiye Genel Müdürü, Güney Avrupa Online Seyahat Satış Direktörü Eric Willems, 190 ülkede hizmet verdiklerini ifade ederek, "19 bin çalışanımız var.
Dünyadaki en büyük 10 teknoloji şirketinden biriyiz. Dünyada her yıl 640 milyon rezervasyona ev sahipliği yapıyoruz. Yılda 1.8 milyar check-in bizim teknolojilerimizle yapılıyor" dedi.
Seyahat pazarında havayolu şirketleri, oteller, araç kiralama şirketleri gibi hizmet sağlayanlar ile bunları genel halka ve kurumsal firmalara pazarlayan acenteler arasında bağlantıyı kurduklarını vurgulayan Willems, "Türkiye'de 250 çalışanımız var.
Sektörde pazar payımız yüzde 50'nin üzerinde. Havayolu şirketlerinin koltuk seçimi ve ilave bagaj satışının teknolojik altyapısını biz sağlıyoruz.
Acentelere daha çok seçenek sunmak istiyoruz" dedi. Türkiye'den tren yolları ile ilgili olarak da büyük bir potansiyel olduğuna işaret eden Willems, bu konuda TCDD ile çeşitli görüşmeler yaptıklarını belirtti.
Dünyadaki en büyük tren operatörlerinin kullandığı hazır bir platformları olduğunu ve TCDD'yi de bu platformda görmek istediklerini anlatan Willems, "TCDD ile görüşüyoruz ve anlaşmak istiyoruz. Ancak TCDD'nin önceliği yeni hatlar açmak ve bizi tanıyorlar" şeklinde konuştu.
Thomas Cook'un yeri dolacak
Amadeus Perakende Seyahat Kanallarından Sorumlu Başkan Yardımcısı ve EMEA Genel Müdürü Champa Magesh de Türkiye'nin kendileri için çok önemli bir ülke olduğuna işaret ederek, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyümek istediklerini ve bu anlamda Türkiye'de son dönemde turizme olan ilgi ve devlet desteklerinin çok değerli olduğunu belirtti.
Önümüzdeki yıl dünya ekonomisinde bir yavaşlama beklendiğine işaret eden Magesh, "Buna rağmen seyahat etme isteği artıyor. En hizmeti veren işini büyütecektir" dedi. İngiliz seyahat şirketi Thomas Cook'un iflasına da değinen Magesh, "Dünyada sert bir rekabet ortamı var.
İflas edenler seyahat trendini etkilemiyor. Diğer oyuncular eksiği tamamlayacaktır.
Thomas Cook'un 400 acentesinin tamamına üç ayrı şirket talip oldu. Bu da aslında pazarın dinamizmini gösteriyor. İnsanlar fırsat görüyor ve yatırım yapmak istiyor" dedi.
THY gibi havayolu şirketlerinin teknoloji yatırımlarının kendilerini nasıl etkilediği sorumuz üzerine Magesh, "Havayolu şirketleriyle doğrudan rekabet etmiyoruz.
Biz tüm havayollarının ortak kullandıkları platformlara odaklanıyoruz" şeklinde konuştu. Magesh, veri güvenliği ile ilgili sorumuz üzerine de "Mahremiyeti korumak için ciddi yatırım yapıyoruz.
Yıllardır bu sektörde olduğumuz için elimizde ciddi genel ve kişiselleştirilmiş veri var. Faaliyet gösterdiğimiz her ülkenin yasal gereksinimlerini yerine getiriyoruz" dedi.
RECEP BAHAR