Dünyanın en ilginç salatası Som Tam
Salatalar, dünyanın dört bir yanında sevilen ve sayısız çeşidi bulunan yemeklerdir. Ancak bazı salatalar, benzersiz malzemeleri ve alışılmadık sunumlarıyla öne çıkarak "ilginç" sıfatını hak ederler
03.07.2024 18:28:00
Yenal Arman
Yenal Arman





Salatalar, dünyanın dört bir yanında sevilen ve sayısız çeşidi bulunan yemeklerdir. Ancak bazı salatalar, benzersiz malzemeleri ve alışılmadık sunumlarıyla öne çıkarak "ilginç" sıfatını hak ederler.
Som Tam (Tayland)
Tayland'ın ulusal salatası olan Som Tam, yeşil papaya, domates, fasulye filizi, yer fıstığı, kurutulmuş karides ve balık sosu gibi malzemelerle yapılır. Ekşi, tatlı ve baharatlı lezzetlerin bir karışımı olan bu salata, genellikle dövülmüş pirinçle servis edilir.
Çuka Salatası (Japonya)
Çuka salatası, deniz yosunu, salatalık, susam ve soya sosu ile yapılan bir Japon salatasıdır. Deniz yosununun tuzlu tadı, diğer malzemelerin ferahlığıyla dengelenerek hafif ve lezzetli bir salata ortaya çıkar.
Tabbouleh (Lübnan)
Lübnan'ın en ünlü salatalarından biri olan Tabbouleh, bulgur, domates, soğan, maydanoz ve nane ile yapılır. Bulgurun hafif çiğnenebilirliği ve taze otların aroması, bu salatayı hem doyurucu hem de ferahlatıcı kılar.
Ropa Vieja (Küba)
Ropa Vieja, İspanyolca "yaşlı giysiler" anlamına gelen bir Küba salatasıdır. Sığır eti, soğan, sarımsak, domates sosu ve zeytinle yapılan bu salata, etin uzun süre pişirilmesi sonucu yumuşacık bir kıvama gelir.
Ensalada Malagueña (İspanya)
İspanya'nın Malaga bölgesinden gelen Ensalada Malagueña, portakal, zeytin, patates, soğan ve morina balığı ile yapılır. Portakalın tatlılığı, zeytinin tuzluluğu ve morina balığının lezzeti, bu salatayı benzersiz ve lezzetli kılar.
Escarole ve Fasulye Salatası (İtalya)
İtalya'nın Lazio bölgesinden gelen Escarole ve Fasulye Salatası, eskarol, beyaz fasulye, soğan, havuç ve kereviz ile yapılır. Escarolun hafif acı tadı, fasulyelerin kremamsı dokusuyla dengelenerek lezzetli ve besleyici bir salata ortaya çıkar.
Ceviche (Peru)
Peru'nun ulusal yemeği olan Ceviche, çiğ balık, soğan, kişniş, acı biber ve limon suyu ile yapılan bir salata olarak kabul edilir. Limon suyunun asiditesi balığı "pişirir" ve hafif ve ferahlatıcı bir salata ortaya çıkar.
Semizotu salatası (Türkiye)
Domates, soğan, salatalık ve soslarla lezzetlendirilen bu salata, et yemeklerinin yanına yakışıyor.
Patlıcan salatası (Türkiye)
Közlenmiş patlıcanın ana malzeme olduğu bu salatada kırmızı biber, domates, soğan ve soslar bulunuyor.
Kısır (Türkiye)
Ülkemizde salata kategorisine girmese de eşsiz lezzetiyle dünyanın en iyi salataları arasına girmeyi başardı.
Som Tam (Tayland)
Tayland'ın ulusal salatası olan Som Tam, yeşil papaya, domates, fasulye filizi, yer fıstığı, kurutulmuş karides ve balık sosu gibi malzemelerle yapılır. Ekşi, tatlı ve baharatlı lezzetlerin bir karışımı olan bu salata, genellikle dövülmüş pirinçle servis edilir.
Çuka Salatası (Japonya)
Çuka salatası, deniz yosunu, salatalık, susam ve soya sosu ile yapılan bir Japon salatasıdır. Deniz yosununun tuzlu tadı, diğer malzemelerin ferahlığıyla dengelenerek hafif ve lezzetli bir salata ortaya çıkar.
Tabbouleh (Lübnan)
Lübnan'ın en ünlü salatalarından biri olan Tabbouleh, bulgur, domates, soğan, maydanoz ve nane ile yapılır. Bulgurun hafif çiğnenebilirliği ve taze otların aroması, bu salatayı hem doyurucu hem de ferahlatıcı kılar.
Ropa Vieja (Küba)
Ropa Vieja, İspanyolca "yaşlı giysiler" anlamına gelen bir Küba salatasıdır. Sığır eti, soğan, sarımsak, domates sosu ve zeytinle yapılan bu salata, etin uzun süre pişirilmesi sonucu yumuşacık bir kıvama gelir.
Ensalada Malagueña (İspanya)
İspanya'nın Malaga bölgesinden gelen Ensalada Malagueña, portakal, zeytin, patates, soğan ve morina balığı ile yapılır. Portakalın tatlılığı, zeytinin tuzluluğu ve morina balığının lezzeti, bu salatayı benzersiz ve lezzetli kılar.
Escarole ve Fasulye Salatası (İtalya)
İtalya'nın Lazio bölgesinden gelen Escarole ve Fasulye Salatası, eskarol, beyaz fasulye, soğan, havuç ve kereviz ile yapılır. Escarolun hafif acı tadı, fasulyelerin kremamsı dokusuyla dengelenerek lezzetli ve besleyici bir salata ortaya çıkar.
Ceviche (Peru)
Peru'nun ulusal yemeği olan Ceviche, çiğ balık, soğan, kişniş, acı biber ve limon suyu ile yapılan bir salata olarak kabul edilir. Limon suyunun asiditesi balığı "pişirir" ve hafif ve ferahlatıcı bir salata ortaya çıkar.
Semizotu salatası (Türkiye)
Domates, soğan, salatalık ve soslarla lezzetlendirilen bu salata, et yemeklerinin yanına yakışıyor.
Patlıcan salatası (Türkiye)
Közlenmiş patlıcanın ana malzeme olduğu bu salatada kırmızı biber, domates, soğan ve soslar bulunuyor.
Kısır (Türkiye)
Ülkemizde salata kategorisine girmese de eşsiz lezzetiyle dünyanın en iyi salataları arasına girmeyi başardı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.