‘Doğru din ve bilen bir imam var’
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: “Herkese gücünün yeteceği kadar yüklenmiştir. Cahillerin yükü de hafifletilmiştir. Rahmet eden bir Rab, doğru bir din ve bilen bir imam var”
06.06.2019 00:00:00





Kur'an'da şöyle buyurulur: "Puta tapanlar hoşlanmasa da, dinini bütün dinlerden üstün kılmak üzere, peygamberini doğru yol ve hak dinle gönderen Allah'tır." (Tevbe, 33).
İmam Hüseyin (a.s) şöyle buyurmuştur: "On iki hidayet bulmuş insan bizdendir. İlki Mü'minlerin Emiri Ali b. Ebi Tâlib (a.s) ve sonuncuları ise neslimden olan dokuzuncusudur. O hak üzere kıyam eden bir imamdır. Allah yeryüzünü ölümünden sonra onunla diriltir ve O'nun sebebiyle hak dini müşrikler istemediği halde tüm dinlere üstün kılar." (Kemal'ud-Din, 317/3).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Herkese gücünün yeteceği kadar yüklenmiştir. Cahillerin yükü de hafifletilmiştir. Rahmet eden bir Rab, doğru bir din ve bilen bir imam var." (Nehc'ul-Belağa, 149. Hutbe).
Allame Tabatabai Kayyim" hakkında şöyle demektedir: "Kayyim bir işin sorumluluğunu üstlenen ve o işi tedbirle idare etmekte güçlü olan veya hiçbir gevşeklik veya sarsıntıya düşmeden ayakları üzerinde duran kimsedir.
Toplumu idare etmekte ve toplumu mutluluğun zirvesine ulaştırmada güçlü olan din tevhid dinidir. Dosdoğru, sarsılmayan, beşeri hidayet eden, asla insanı sapıklığa düşürmeyen, hak olan ve bâtılın asla sızamadığı din, tevhid dinidir.
Ama insanların çoğu his ve duyu âlemine alıştığından ve fani dünyanın debdebesinde boğulduğundan dolayı temiz bir kalp ve doğru bir akıldan mahrumdurlar. Onlar tevhid dininin dosdoğru ve kurtarıcı bir din olduğunu anlamıyor, sadece dünya hayatının zahirini görüyor ve ahiretten gaflet edip yüz çeviriyorlar." (Tefsir'ul-Mizan, 11/178).
İmam Bâkır (a.s), "Allah'a hanifler olun ve ona şirk koşmayın" ayeti hakkında soru soran Zürare'ye şöyle buyurmuştur: "Hanif, Allah'ın insanları üzerinde yarattığı fıtrattır. Allah'ın yaratışında değişiklik olmaz.
Allah, insanları kendisini tanıma üzere yaratmıştır. (el-Kafi, 2/12/4).
İmam Bâkır (a.s), "Allah için hanifler olun ve Allah'a şirk koşmayın" ayetinde geçen "hanifiyye"den maksadın ne olduğunu soran Zürare'ye şöyle buyurmuştur: "Maksat Allah'ın insanları üzerinde yarattığı fıtrattır. Allah'ın yaratışında değişiklik olmaz. Allah insanları kendini tanıma fıtratı üzere yaratmıştır." (el-Bihar, 3/279/11).
İmam Bâkır (a.s) şöyle buyurmuştur: "Hanif dininde bıyıkları kısaltmak, tırnakları kesmek, bıyıkları aldırmak (kesmek) ve sünnet ettirmek gibi şeyler dahil hiçbir şey hükümsüz bırakılmamıştır." (Nur'us-Sakaleyn, 3/94/263). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
OKAN EGESEL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.