Beslenme ile kan basıncının yüksekliği arasında doğrudan ilgi olduğu, dışarıda yemek zorunda kalan hipertansiyon hastalarının kendileri için daha uygun menüler seçmesi gerektiği belirtildi Uzmanlar, hipertansiyonun basite alınmaması gereken ciddi bir sağlık sorunu olduğuna işaret etti. Hipertansiyonun Türkiye'de 100 kişiden 31 kişinin sağlık sorunu olduğunu, Karadeniz Bölgesi'nde ise bu oranın yüzde 33'e çıktığına dikkat çeken uzmanlar, Türkiye'de yaklaşık 15 milyon kan basıncı yüksek hasta olduğunu belirtti. Şikayetler azaltılabilirUzmanlar bu hastaların sadece yüzde 8'inde kan basıncının kontrol altında olduğunu, hipertansiyon hastalarının çok az kısmında kan basıncının istenilen düzeyde kontrol altına alındığını söyledi. Uzmanlar, çok sık dışarıda yemek zorunda kalan hipertansiyon hastalarının kan basınçlarının sürekli yüksek olduğunun belirlendiğine işaret ederek, beslenme ile kan basıncının yüksekliği arasında yakından ilişki olduğunu vurguladı. Yemeklere dikkat edilerek hipertansiyon şikayetlerinin azaltılabileceğine dikkat çeken uzmanlar, "Mesleği veya sosyal konumu gereği çok sık dışarıda yemek zorunda kalan hipertansiyon hastaları bu konudaki önerilere uymalı" dedi. Birçok hipertansiyon hastasının konumu gereği düzenli beslenme olanaklarına sahip olmadığını söyleyen uzmanlar, bu kişilerin çoğunun lokantalarda yemek zorunda kaldıklarını belirtti.Dışardaki yemeklere dikkat edilmeliDışarıda hazırlanan yemeklerin pek çoğunun hipertansiyon hastaların için uygun olmadığına dikkat çeken uzmanlar, bir hipertansiyon hastasının kan basıncını kontrol edebilmesi için yediklerine son derece dikkat etmesi gerektiğini anımsattı. Bunun için sıkça dışarıda yemek zorunda kalan hipertansiyon hastalarına bazı önerilerde bulunan uzmanlar, bu tür hastaların öncelikle fast food türü yiyeceklerden kaçınmalarını isteyerek, şu önerilerde bulundu: "Randevu saatinin yemek saatleri ile uyumlu olmasına dikkat edilmelidir. Diyete uygun alternatif sunan lokantalar seçilmelidir. Lokanta önceden aranıp, seçenekler öğrenilmelidir. Çok aç gitmeyip, seçici olunmalıdır. Menü dikkatli incelenmeli, tuzsuz, az yağlı, yağsız, peynirsiz gibi özel isteklerde bulunulmalıdır. Örneğin taze gıda konserveden, turşudan daha az tuzludur. Yarım porsiyon istenebilir, bir porsiyon gelirse bitirmek gerekmez. Tek öğünde çorba ve salata yeterli olabilir. Ana yemeğin yanındaki garnitürleri, havuç gibi diyete uyumlu olanları yemeye dikkat edilmelidir. Tatlı yerine meyve yenilebilir. Ara sıcakların çoğunun zararlı olduğu ise unutulmamalıdır. Su iyi bir içecektir. Kırmızı et yerine beyaz et tercih edilmelidir."Tuz yerine baharat Hipertansiyon hastalarının tuz tüketimine son derece dikkat etmeleri gerektiğini de vurgulayan uzmanlar, yemeklere tuz yerine limon veya baharat eklenmesini önerdi.Hipertansiyon tedavisinde gıdalarla alınan tuzun azaltılması gerektiğini belirten uzmanlar, hipertansiyon tedavisinin başarılı olmasında fazla kiloların verilmesi, düzenli egzersiz, sigaranın bırakılması gibi yaşam düzeni değişikliklerinin katkısının önemli rolü olduğunun unutulmaması gerektiğini de kaydetti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.