Diplomasi çare olacak mı?
Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki şiddetli çatışmalarda üçüncü gün geride kalırken, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi dün gece olağanüstü gündemle toplandı. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, toplantı öncesi Yunanistan'da yaptığı açıklamada Ermenistan ve Azerbaycan'a şiddeti durdurma çağrısı yaptı. Ancak bugüne kadar diplomasi Karabağ meselesine çözmek için elini bile kıpırdatmadı.
29.09.2020 18:00:00
Fotoğrafta da görüldüğü üzere Ermeniler açık açık sivil yerleşim birimlerini hedef alıyor.
SELİM AYANOĞLU / DETAY HABER
Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında, Ermeni güçlerinin Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açması üzerine çıkan çatışmalar devam ediyor. Ermenistan ordusunun Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine gerçekleştirdiği saldırılarda 10 kişi şehit düştü. Azerbaycan ordusu da, Ermenistan ordusuna ait komuta gözlem mıntıkasını imha etti, bir mevziye yapılan saldırıyı ise önledi.
Dünkü en önemli gelişme Ermenistan'ın S-300 füze savunma sistemini sahaya sürmesi oldu. Azerbaycan Savunma Bakanlığı Basın Hizmeti Başkanı Albay Vagif Dergahlı, Ermenistan'ın hava sahasını savunan S-300 füze sistemlerinin işgal altındaki Azerbaycan topraklarına doğru ilerlediği hususunda istihbarat elde ettiklerini dile getirerek, "Füze sistemleri, işgal altındaki topraklarımıza girer girmez Azerbaycan ordusunca imha edilecek" ifadesini kullandı.
ABD'den çağrı
Ermenistan ile Azerbaycan arasında çatışmalar devam ederken, ABD'den de ilk açıklama geldi. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "İki taraf da şiddeti durdurmalı ve mümkün olan en kısa sürede kapsamlı müzakerelere yeniden başlanması için Minsk Grubu'yla birlikte çalışmalıdır" dedi. Minsk Grubu; Rusya, Fransa ve ABD'den oluşuyor. Söz konusu 3 ülke de Ermeni yanlısı politikalar izlediğinden, bugüne kadar Karabağ meselesini halledemedi. Bu arada Almanya Başbakanı Angela Merkel de Ermenistan ve Azerbaycan liderleriyle birer telefon görüşmesi yaptı. Merkel, Dağlık Karabağ'da derhal ateşkes ilan edilmesini istedi. BM Güvenlik Konseyi' de dün gece yarısı olağanüstü gündemle toplandı.
Toplantıyı Almanya ve Fransa talep etti. Belçika, İngiltere ve Estonya girişime destek verdi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki çatışmaların yeniden şiddetlenmesinden çok endişe duyduğunu açıkladı. Guterres'in sözcüsü yaptığı yazılı açıklamada, "Genel Sekreter tarafları çatışmayı durdurmaya, gerilimi azaltmaya ve gecikmeden müzakerelere geri dönmeye çağırıyor" dedi.
Mesele kökünden çözülmeli
Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ankara'daki Azerbaycan Büyükelçiliği'ni ziyaret etti. Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim'i ziyareti sonrası yaptığı açıklamada, "Tek bir çözüm var, Ermenistan işgal ettiği topraklardan çekilecek. Artık bu meseleyi kökünden çözmek istiyoruz. Çözelim ki Kafkasya'ya barış ve istikrar gelsin. Türk diplomasisi olarak da dünyanın her yerinde kardeş Azerbaycan'ın yanında olmaya devam edeceğiz. Özellikle Azerbaycan'ın büyükelçiliğinin olmadığı yerde temsilciliklerimiz Azerbaycan için çalışacak" diye konuştu. Pazar gününden bu yana süren çatışmalarda şu ana kadar 100'e yakın kişi yaşamını yitirdi. Dağlık Karabağ'da 2016 yılında da 4 gün süren çatışmalarda en az 200 kişi ölmüştü.