Destek verilirse ihracat artar, verilmezse yerinde sayar
İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, "İhracatta 300 milyar dolar üstüne görmek istiyorsak, ihracatçıya destek şarttır. İhracatçıları hala daha finansmana erişimde zorluk çekiyor" dedi.
27.07.2023 14:23:00
Haber Merkezi
Haber Merkezi





YENİMESAJ.COM.TR / İSTANBUL
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB); metal sanayi ihracat pazarlarındaki gelişmeleri ve ihracat taleplerini izlemek ve değerlendirmek sektör ve ihracatçılarını bilgilendirmek, metal fiyatları, üretim maliyetleri, döviz kurları, kâr marjları, stoklar gibi göstergeleri izlemek için 'TR-METALENDEKS: TÜRKİYE METAL SANAYİ İHRACAT ENDEKSİ'ni hayata geçirdi. İstanbul'da düzenlenen endeks tanıtım toplantısında konuşan İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, bu çalışmanın hem Demir ve Demir Dışı Metaller sektörünü genel olarak ele aldığını, hem de alt sektörler bazında sektörlerin nabzını tutacağını belirtti. Tecdelioğlu, "TR-METALENDEKS için her ay İDDMİB olarak üyelerimize alt sektörlerimize göre (Hırdavat, Mutfak, Bakır, Alüminyum, Armatür ve Döküm) hem online hem de telefonla ihracat beklenti endeks anketleri doldurtuyoruz. Bu anket sonuçlarını 2022 yılının Ekim ayından beridir ihracat değer, miktar ve birim fiyat verileri ile birlikte raporluyoruz" dedi.
Türkiye'nin ihracatta 6. büyük sektörü
Sanayi sektörleri arasında en çok ihracat yapan 6. sektör olan Demir ve Demir Dışı Metaller sektörünün Ocak-Haziran dönemi ihracatının 6.63 milyar dolara ulaştığını, aynı dönemde birim ihraç fiyatının ise kilogram başına 4.59 dolar olduğu bilgisini paylaşan Tecdelioğlu, "Alüminyum, bakır, döküm, hırdavat, armatür, mutfak eşyaları ve yapı malzemeleri sektörleriyle ilgili veriyi, beklentiyi ve dünyadaki değişimi, ihracatın aşağı veya yukarı değer olarak, miktar olarak her türlü hareketinin ihracat yapan firmalarla paralellik göstermesi için bu çalışmaları sürdürmemiz gerekiyor. Endeksi hazırlarken yapılan ankette sorduğumuz sorularla ihracatın gelecek dönemdeki sipariş stoğunu öğreniyoruz, üretim kapasitelerindeki boşluğun olup olmadığını öğreniyoruz, yarattıkları değerdeki katma değeri öğrenmeye çalışıyoruz. Bu verileri piyasayla, ekonomi yönetimi ve ilgili bakanlıklarımızla paylaşarak sektörlerimizle ilgili sağlıklı ve doğru bilgiye ulaşılmasını sağlayarak bu yönde gerekli teşvik ve desteklerin verilmesini, kapasitelerin arttırılması ve yatırımların devam etmesi için sektörel bazda önem arz ettiğini ve gelecek dönemde bu sektörlerin dünyada alacağı pazar paylarının arttırılmasıyla ilgili bize yön göstermesini sağlayacağız. Böylelikle sektör rakamlarımızla Bakanlıklarımızın beş yıllık program dahilinde geliştirdiği sektörel planlarımıza yön vermeleri için alt yapı sağlamış olacağız" dedi.
Endeks ihracatçıların işini kolaylaştıracak
Anketten gelen cevapların ihracatın artış, değer endeksi ve miktar endeksiyle bire bir oturduğunu dile getiren Tecdelioğlu, "Bundan sonra ihracatçı bundan nasıl faydalanacak? Metalde büyük bir oyuncu olduğumuzu özellikle bakırda, alüminyumda, dökümde, mutfakta, hırdavatta, armatürde, yapı malzemelerinde büyük bir oyuncu olduğumuzu, dünyada bu sektörlerle hizmete ve üretime devam ederken aldığımız payı arttırmak için bu endeksi takip eden ihracatçımız yatırımlarını, fiyatlandırmalarını, ileriye doğru projeksiyonlarını ve katma değerli çalışmalarını bu endekse paralel olarak yapacaklar. Sektörlerimizle ilgili ihtiyaçlar, teşvik ve destekler buna göre belirlenerek talep edilecektir. Bu çalışmamızın ilk hali. Bunun alt kırılımlarına doğru gideceğiz. Henüz emekleme seviyesinde çalışmamız ama biz bunu maratoncu yapacağız. Bu çalışmamızla örnek olmak istiyoruz. Çünkü ilk defa ihracatçılar birliği tarafından yapılan böyle bir endeks var" açıklamalarında bulundu.
İhracatın artması isteniyorsa...
YENİ MESAJ'ın sorularını da cevaplandıran Tecdelioğlu, seçimler öncesinde ihracatçıların döviz kurları ve finansman (krediye erişim) olmak üzere iki temel sorunu olduğuna işaret ederek, "Seçim öncesinde döviz kurları maliyet artışından düşük kaldığı için ihracat baskılandı, dış pazarlarda rekabet kabiliyetimiz olumsuz etkilendi. İkinci olarak finansmana erişimde sıkıntı vardı ve bu hala daha devam ediyor. Yatırım, kapasite, müşteri var ancak özkaynağımız yok. Sektörümüzdeki şirketlerin önemli bölümü küçük işletmeler... Eğer ihracatta 300 milyar dolar üstüne çıkılmak isteniyorsa, ihracatçıya destek şart. İhracatçıların döviz girdisi Türkiye ekonomisi için çok önemli" dedi.
Kamudan kredi almak için net ihracatçı olmak gerektiğine işaret eden Tecdelioğlu, şunları söyledi:"Bakır ve alüminyum sektörlerinde net ihracatçı olmak mümkün değil. Mesela Türkiye'nin yıllık 500 bin ton bakıra ihtiyacı var ve bunun 400 bin tonu ithal ediliyor. Ancak ithal edilen ürünün bir kısmı işlenip ihraç edilirken, kalan kısmı beyaz eşya, savunma sanayisi sektörlere satılıyor. Ham madde ithal ediliyor ancak bu ham madde işlenip başka bir sektör tarafından ihraç ediliyor. İhracat hesaplamasında buna özen gösterilmiyor."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.