'Çölyak, sessiz seyreden bir hastalık'
Çölyak hastalığının çocukluk çağının en yaygın emilim bozukluğu nedeni olduğunu belirten Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Meltem Gülşan, "Hastalık her yaşta ortaya çıkabilmektedir. Çoğu hastada sessiz bir seyir söz konusudur" dedi
26.03.2018 00:00:00
Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Meltem Gülşan, çocuklarda görülebilecek Çölyak hastalığına dikkat çekti.
Çölyak hastalığının her yaşta ortaya çıkabileceğini ifade eden Uzm. Dr. Gülşan, "Çölyak hastalığı genetik olarak duyarlı kişilerde başlıca buğdaydaki gluten ve arpa, çavdar, yulaf gibi tahıllardaki gluten benzeri diğer tahıl proteinlerine karşı kalıcı intolerans olarak gelişen ince barsak hastalığıdır, çocukluk çağının en yaygın emilim bozukluğu nedeni olan bu hastalık, her yaşta ortaya çıkabilmektedir. Çoğu hastada sessiz bir seyir söz konusudur" dedi.
Çölyak hastalığının iki tipi olduğunu bildiren Gülşan şunları söyledi:
"Klasik çölyak hastalığı daha çok süt çocukları ve küçük çocuklarda, yaşamın 6 ve 24'üncü aylarında diyetle gluten alımı başladıktan sonra ortaya çıkan, tipik olarak büyüme-gelişme geriliği, kronik ishal veya cıvık dışkılama, kusma, karın ağrısı, karın şişliği iştahsızlık gibi bulgulardır.
Çocukta tekrarlayan şiddetli ishal atakları olabilir. Kilo alımı ve boy uzaması ise iştah azalmasına bağlı olarak yaşına göre geri kalır. Nörolojik bulguları da olabilen bu çocuklar çekinik, huzursuz, mutsuz ve huysuz olabilirler. Klasik olmayan çölyak hastalığı ise çoğunlukla 5-7 yaş üstü büyük çocuklar ve erişkinlerde görülür.
Boy kısalığı, ergenlikte gecikme, diş mine tabakası bozuklukları, ileri ağız yaraları, tedaviye cevap vermeyen veya nedeni kesin belli olmayan demir eksikliği anemisi, karaciğer fonksiyonlarında bozukluk, nörolojik bozukluklar gibi bulgular yanında, tekrarlayan karın ağrısı, bulantı-kusma, şişkinlik ve kabızlık gibi yakınmalar ile saptanır" dedi.
İHA
Çölyak hastalığının her yaşta ortaya çıkabileceğini ifade eden Uzm. Dr. Gülşan, "Çölyak hastalığı genetik olarak duyarlı kişilerde başlıca buğdaydaki gluten ve arpa, çavdar, yulaf gibi tahıllardaki gluten benzeri diğer tahıl proteinlerine karşı kalıcı intolerans olarak gelişen ince barsak hastalığıdır, çocukluk çağının en yaygın emilim bozukluğu nedeni olan bu hastalık, her yaşta ortaya çıkabilmektedir. Çoğu hastada sessiz bir seyir söz konusudur" dedi.
Çölyak hastalığının iki tipi olduğunu bildiren Gülşan şunları söyledi:
"Klasik çölyak hastalığı daha çok süt çocukları ve küçük çocuklarda, yaşamın 6 ve 24'üncü aylarında diyetle gluten alımı başladıktan sonra ortaya çıkan, tipik olarak büyüme-gelişme geriliği, kronik ishal veya cıvık dışkılama, kusma, karın ağrısı, karın şişliği iştahsızlık gibi bulgulardır.
Çocukta tekrarlayan şiddetli ishal atakları olabilir. Kilo alımı ve boy uzaması ise iştah azalmasına bağlı olarak yaşına göre geri kalır. Nörolojik bulguları da olabilen bu çocuklar çekinik, huzursuz, mutsuz ve huysuz olabilirler. Klasik olmayan çölyak hastalığı ise çoğunlukla 5-7 yaş üstü büyük çocuklar ve erişkinlerde görülür.
Boy kısalığı, ergenlikte gecikme, diş mine tabakası bozuklukları, ileri ağız yaraları, tedaviye cevap vermeyen veya nedeni kesin belli olmayan demir eksikliği anemisi, karaciğer fonksiyonlarında bozukluk, nörolojik bozukluklar gibi bulgular yanında, tekrarlayan karın ağrısı, bulantı-kusma, şişkinlik ve kabızlık gibi yakınmalar ile saptanır" dedi.
İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.