Coğrafi işaret belgesi 'külek'e ilgiyi artırdı
Trabzon'da Vakfıkebir ilçesinin yaylalarında üretilen 'Vakfıkebir külek peyniri'ne ilgi, coğrafi işaret tescil belgesi almasının ardından arttı.
06.12.2021 22:42:00





Trabzon'da Vakfıkebir ilçesinin yaylalarında üretilen 'Vakfıkebir külek peyniri'ne ilgi, coğrafi işaret tescil belgesi almasının ardından arttı. Belediye Başkanı Muhammet Balta, yaklaşık 3 yıl önce coğrafi işaret tescilini aldıkları 'Vakfıkebir ekmeği' ile ünlü bir ilçe olduklarını söyledi. Vakfıkebir külek peynirinin de Türk Patent ve Marka Kurumunca Mayıs 2021'de tescillendiğini anımsatan Balta, "Biriktirilen ihtiyaç fazlası peynirler eritilip 'külek' adı verilen ahşap kaplara basılır. Sonrasında da toprağa gömülür ya da fındık kabukları içinde saklanır.
Yaklaşık 6 ayın ardından olgunlaşan peynir tüketime sunulur" dedi. Peynirin geleneksel yöntemlerle hazırlandığını anlatan Balta, "Eskiden çok daha yaygındı yaylalarda bunun üretimi. Her ne kadar kırsalda üretim azalsa da fabrika üretimi ile çoğalmış oldu. Coğrafi işaretle birlikte Vakfıkebir külek peyniri hem bir standarda kavuştu hem de adının daha fazla duyulmasını sağladı" diye konuştu. AA
Yaklaşık 6 ayın ardından olgunlaşan peynir tüketime sunulur" dedi. Peynirin geleneksel yöntemlerle hazırlandığını anlatan Balta, "Eskiden çok daha yaygındı yaylalarda bunun üretimi. Her ne kadar kırsalda üretim azalsa da fabrika üretimi ile çoğalmış oldu. Coğrafi işaretle birlikte Vakfıkebir külek peyniri hem bir standarda kavuştu hem de adının daha fazla duyulmasını sağladı" diye konuştu. AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.