Çikolata fiyatları roketleyecek!
İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, Ramazan Bayramı öncesi şekerleme ve çikolatada üretimi ile fiyatları değerlendirerek, “Şekerlemede fiyatlar geçtiğimiz yılki bayram dönemine göre yüzde 80 arttı. Son dönemde kakao fiyatları olağanüstü derecede yükseldi ve çikolata lüks ürün oldu. Halen eski fiyatlar geçerli. Çikolata seviyorsanız stok yapın” diye konuştu.
04.04.2024 14:33:00
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT





İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, Ramazan Bayramı öncesi şekerleme ve çikolatada üretimi ile fiyatları değerlendirdi. Düzenlenen basın sohbet toplantısında medya mensuplarının sorularını cevaplandıran Taycı, kakaonun ton fiyatının 10 bin doları, kakao yağının ton fiyatının ise 32 bin doları geçtiğine işaret ederek, "Çikolata fiyatlarının geleceğine ilişkin çok olumlu şeyler söylemek zor. Şu an marketlerdeki ürünler eski fiyattan satılıyor. Bayramdan sonra çikolata ulaşılması zor bir ürün olacak. Alternatif içerikler üzerinde çalışılıyor. Çikolata seviyorsanız, stok yapın! Öte yandan sektörde çikolata kaplı ürünlere yönelim olacak. Bu yıl kakaoda rekolte düşük… Kakao, ağırlıklı olarak Gana ve Fildişi Sahili'nde üretiliyor. Çiftçiler en az kazanan kesim. Dünyada sektörün yüzde 80'lik hacmini elinde bulunduran firma sayısı yaklaşık 10... Gidişatı onlar belirliyor. Dünya çikolata pazarında 7 milyon tonluk bir üretim var ve bu üretim son 20 yılın ortalamasını aldığımız zaman pandemi dahil olmak üzere sürekli yüzde 4-7 büyüdü" dedi. Son bir yılda şekerlemede fiyat artışlarının yüzde 80'e ulaştığına işaret eden Taycı, şöyle devam etti: "Bayramda tüketimde düşüş olacağını düşünmüyoruz. Üreticiler çeşitli ürünlerle tüketicilerin dikkatini çekmeyi başarıyor. Şekerlemede miktar bazında geçen yıla göre yüzde 5'e yaklaşan bir artış olacağı kanaatindeyiz."
Dolar 40 TL olmalı!
Türkiye'de üreticilerin ve ihracatçıların son dönemde yaşadığı sorunlara da değinen Kazım Taycı, "İthalatçı firmalar, 'Çikolatalı mamullerde kakaodan dolayı fiyatlarda yüzde 20'lik bir artış oldu ama neden bu sizde yüzde 35 seviyesinde?' diye soruyorlar. Karşı tarafa bunu anlatamıyoruz. 'Biz, daha uygun teklif veren ülkelerden ürün alabiliriz' diyorlar. Sadece çikolatada değil; hububat ve bakliyat tarafında da işlenmiş tarım ürünlerinde de dünyada geniş yelpazede satışımız var. Her geçen yıl 'Made in Türkiye' algısı çok olumlu bir şekilde gelişiyor. Bunu da korumamız gerekiyor. İhracatta 2023 yılında önemli bir performans sergiledik. Hatta 2024 yılının ilk 3 aylık bölümünde de iyi bir performans ortaya koyduk. Ama bundan sonrasıyla ilgili fiyatlamadan ve rekabetten dolayı ciddi kaygılarımız var. Dünyanın birçok ülkesinde önemli marketlerde önemli rafları tutmuş durumdayız. Fiyatlar nedeniyle rekabet edemediğimiz için bu raflardan düşecek olursak tekrar bu raflara girebilmek için çok ciddi mücadeleler vermemiz gerek. Üretici ihracatçıya en azından çift kur uygulaması yapılsın. Enflasyonla mücadeleyi elbette anlıyoruz ve destekliyoruz. Ancak, bir taraftan da ihracatçının üretimden kopmaması, yurt dışında büyük mücadelelerle girmiş olduğu raflardan düşmemesi adına da böyle bir uygulamanın hayata geçirilmesini yetkililerimizden önemle rica ediyoruz" diye konuştu. Taycı, dolar kurunun çok acil 40 liraya çıkması gerektiğini kaydetti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.