Çevre sorunları artık küreselleşti
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, günümüzde çevre sorunlarının artık küresel bir boyuta ulaştığını ve insanlığın en büyük ortak sorunu haline geldiğini bildirdi
06.06.2012 00:00:00
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “göllerimiz, akarsularımız kirleniyor. Tahribat büyük. Kirletenlere karşı savaş açmalıyız. Bazı yerlerde tarlalarımızı su kirlenmesi nedeniyle sulayamıyoruz” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile işbirliği düşündüklerini bildiren Bayraktar, ziraat odası başkanlarının çevre konusunda ombudsman (denetçi, sözcü, koruyucu) olması, çevreyi denetlemesi, kirletenleri devlete bildirmesi gerektiğini belirtti.
Bayraktar, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, dünyada sanayileşme, buna bağlı olarak ortaya çıkan kentleşme ve bu olguyu besleyen hızlı nüfus artışının neden olduğu çevresel sorunların bugün insanlığı tehdit eder hale geldiğini belirtti. Sanayileşmenin dünyamız üzerindeki olumsuz etkilerinin 20. yüzyılda ağırlığını hissettirmeye başladığını bildiren Bayraktar, atmosfere salınan sera gazlarının ozon tabakasının delinmesine yol açtığının ortaya çıkması sonucunda küresel ısınma, iklim değişikliği, ekolojik dengenin bozulması, su ve enerji kaynaklarının azalması gibi sorunların dünya gündeminin ilk sıralarında yer almaya başladığını vurguladı.
Biyolojik çeşitlilik korunmalı
Tarımın, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden doğrudan olarak etkilenecek sektörlerden biri olduğu gibi, bu etkileri asgari düzeye indirecek çözümleri de içinde barındıran bir sektör konumunda bulunduğunu bildiren Bayraktar, “Sürdürülebilir üretim sistemlerinin kurulması için izleme, risk değerlendirme ve etkili önlemlerin alınması gerekiyor. Bu önlemler su, toprak ve biyolojik çeşitlilik gibi doğal kaynakların korunması, sürdürülebilirliği ve etkin kullanımına yönelik olmalıdır” dedi.
Ormanlık alanların azalmasının, toprağın bozulmasının, uygun olmayan tarım uygulamaları gibi arazi kullanımındaki değişikliklerin atmosfere karbon salınımını ve dolayısıyla küresel ısınmayı artırdığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti: “Küresel ısınmanın önlenmesi yönünde olumlu adımlar atmak için enerji ve sanayi üretiminde fosil yakıtların kullanılması yerine daha temiz ve doğayla dost yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek gerekiyor.
Tarımda en iyi tarım tekniklerinin kullanılması, orman arazilerinin ve biyolojik çeşitliliğin korunması, sürdürülebilir orman kaynakları yönetiminin sağlanması yönünde politikalar geliştirilmelidir. Dünya Çevre Günü'nün ilan edilmesinin üzerinden tam 40 yıl geçti. Fakat çevre sorunları azalmadı, teknolojik gelişmeler ve artan dünya nüfusu, bu sorunlara her gün bir yenisini ekledi. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen bilgi ve iletişim çağını yakalayan dünya, çevre sorunları karşısında daha duyarlı bir toplum olma, daha fazla sivil hareket, çevre dostu olarak da ifade edilebilecek yeşil ekonomik gelişmelerle iklim değişikliğine ve biyolojik çeşitliliğin yok oluşuna karşı mücadelesini artırmaya başladı. ANKA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.