Bulun bu hainleri
Manisa'da Cumartesi akşamı bu kez iftar eden askerlerin 590'ı zehirlendi. İlk zehirlenme hadisesinin üzerinden 26 gün geçmesine rağmen olayın sebebi bulunamaması askerleri ve yakınlarını tedirgin ediyor. Mehmetçiğe Pazar gününden itibaren kumanya dağıtılmaya başlandı
İlk zehirlenme olayı 23 Mayıs'ta
Manisa'da ilk zehirlenme hadisesi 23 Mayıs'ta meydana geldi. Manisa 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası'nda 1049 asker gıda zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılmış, er Hüsnü Özel yaşamını yitirmişti. Bu olaydan 4 gün sonra, 27 Mayıs tarihinde bu kez, Kırkağaç 6'ncı Jandarma Komando Er Eğitim Alayı'nda zehirlenme vakası yaşanmış, 70 asker hastaneye kaldırılmıştı. 16 Haziran Cuma günü Manisa 1'inci Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı General Seyfettin Çalbatur Kışlası'nda 69 asker hastanede tedaviye alınmış, ardından hepsi taburcu edilmişti. 17 Haziran Cumartesi günü ise yine Manisa'da 1. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası'nda 731 asker zehirlendi. 23 Mayıs'ta olduğu gibi çok sayıda Mehmetçiğin zehirlendiği kışlanın Arif Seyhun Kışlası olması dikkat çekiyor. Peki, neden 23 Mayıs ve 17 Haziran da, aradaki diğer tarihler değil?
Bakan Işık'a tepki
Yüzlerce askerin hastanelere kaldırılması üzerine Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da Manisa'ya geldi. Bakan Fikri Işık, Eğitim ve Doktrin Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu, Vali Mustafa Hakan Güvençer, AKP Manisa Milletvekilleri Selçuk Özdağ ve Murat Baybatur ile birlikte Manisa Merkez Efendi Hastanesi'nde tedaviye alınan askerleri ziyaret etti. Bakan Işık'a hastane girişinde bazı vatandaşlar ve asker yakınları tepki gösterdi. Polis hastane girişinde yoğun güvenlik önlemi alırken, grup "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" sloganları attı.
İlk ciddi mesaj
Fikri Işık ise yaptığı açıklamada "Bırakın AK Parti'li olmayı, babamın oğlu olsa işini doğru yapmayan, askerimizin sağlığı ile ilgili en küçük ihmali olan herkesten gerekli hesabı sorarım. Orada ihmali olduğu noktasında tereddüt ettiğimiz tüm kamu görevlileri ile ilgili idari tahkikat da başlatılmıştır, ayrıca adli tahkikat da başlamıştır" dedi.
Askere kumanya verilecek
Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlasındaki görülen gıda zehirlenmesi vakaları sonrası askerlerin yemek ihtiyacının Valilik koordinasyonunda Tugay Komutanlığı ve belediyelerle birlikte karşılandığını bildirdi. Güvençer, kışladaki zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırılan askerlerin hayati tehlikesinin bulunmadığını kaydetti. Güvençer, şu bilgileri verdi: "Bugünden itibaren geçici olarak askerlerin yemek ihtiyacı Valilik koordinesinde, Tugay Komutanlığı ve belediyelerle birlikte hazırlanıyor. 3 öğün olarak hazırlanan kumanyalar askerlere dağıtılıyor. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı Enfeksiyon Hastalıkları birimi uzmanlarından oluşan bir heyet, Cumartesi gecesinden bu yana çalışma halinde. Kara Kuvvetler Komutanlığı Eğitim Doktrin Komutanlığı (EDOK) heyeti ile Cumhuriyet Başsavcılığı da olayla ilgili tahkikatı sürdürüyor." Açıklamada, Albay Arif Seyhun Kışlası'nda dün akşam yemeği sonrası bir grup askere baş dönmesi ve mide bulantısı şikâyeti sonrası gıda zehirlenmesi tanısı konulması olayıyla ilgili 590 askerin etkilendiği ve 372 Mehmetçiğin hastanelere sevk edildiği, Manisa Devlet Hastanesinde 22, Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesinde 7 ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesinde 8 olmak üzere 37 askerin tedavisinin devam ettiği bilgisi verildi.
CHP'den araştırma önergesi
CHP Manisa Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi Mazlum Nurlu, 13 Haziran 2017'de kışlalarda yaşanan zehirlenme olaylarının araştırılması için verdikleri önergenin AK Parti milletvekillerinin oylarıyla reddedildiğini belirtti. Nurlu, şunları söyledi: "Soma'da facia geliyor dediğimizde AK Parti'liler kulak tıkadı ve maalesef 301 işçimiz hayatını kaybetti. Aynı acılar yaşanmaması için Meclis duruma el koymalıdır. Manisa Milletvekili ve Milli Savunma Komisyonu Üyesi olarak daha önceki zehirlenme vakaları ile ilgili Mecliste Araştırma Komisyonu Kurulması için verdiğim araştırma önergesini reddeden AK Parti milletvekilleri Cuma ve Cumartesi günü yaşanan zehirlenmelerden sorumludurlar. Askerlerin neden zehirlendiklerinin araştırılması ve ihale alan şirketlerin siyasi bağlantılarını ortaya çıkarmak amacıyla Mecliste Araştırma Komisyonu kurulması için yeni bir önerge vereceğiz. Ayrıca TBMM Milli Savunma Komisyonunun CHP'li üyeleri olarak, artık her gün yaşanan zehirlenme olaylarını görüşmek, Milli Savunma Bakanlığından ve Genelkurmay Başkanlığından bilgi almak üzere komisyonun acilen toplanması için başvuru yapacağız."
RECEP BAHAR/DETAY HABER




















































































