Buğdayı bile ithal ediyoruz
Dünyada buğday üretimi her geçen yıl artarken, Türkiye'de yerinde sayıyor. Türkiye 2010 yılında 201.4 milyon dolarlık buğday ihracatı, 655 milyon dolarlık ise ithalat yaptı. Buğdayda net ticaret açığımız 453.6 milyon dolar!
08.07.2013 00:00:00
YENİ MESAJ / İSTANBUL Dünya buğday rekoltesinin bu sene 695 milyon 856 bin tonla 2011 yılındaki 697 milyon 173 bin tonluk üretim sezonunun ardından en yüksek ikinci üretim rakamına ulaşması bekleniyor. Türkiye ise bu yıl 21.95 milyon ton rekolteyle dünya buğday üretiminin yüzde 3.15'ini karşılayacak. Türkiye'nin buğday üretimi uzun yıllardır 20 milyon bandında yer alıyor. Bazen 18 milyona düşen üretim, nüfusmuzun devamlı artmasına rağmen önemli bir artış oranı yakalayamıyor. Oysa dünya buğday üretimi 1960'li yıllarda yaklaşık 222 milyon ton iken, 2000'li yıllarda 586 milyon tona, 2010 yılında ise 650 milyon tona ulaştı. Türkiye'de ekim alanı azalıyorTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğdayın Türkiye'de Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki küçük bir şerit dışında, başta İç Anadolu Bölgesi olmak üzere hemen her yörede üretildiğini bildirerek, şunları kaydetti: "Türkiye'de ekili-dikili tarım alanlarının yaklaşık üçte birinde de sadece buğday üretilmektedir. Ülkemizde buğday ekim alanları 2000 yılından sonra azalmaya başlamış ve buğday ekim alanları 9.4 milyon hektardan 8.1 milyon hektara gerilemiştir."Stratejik ürünBuğday ürününden elde edilen un, ekmek, makarna, nişasta ve bulgurun insan beslenmesinde önemli bir yeri olduğunun altını çizen Bayraktar, bundan dolayı buğdayın stratejik bir ürün olduğunu, dünyada ve Türkiye'de özellikle buğday üretiminde herhangi bir nedenle azalma olduğunda gerek ekmek fiyatları gerekse undan yapılan gıda maddelerinin fiyatları yükselerek doğrudan herkesi etkilediğini kaydetti. Her ülke için buğday üretimi açısından yeterli olmak ve stoklarda yeterince buğday ürünü bulundurmanın stratejik bir önem arz ettiğine dikkati çeken Bayraktar, şu ifadeleri kullandı: "Buğday üretiminde Çin ilk sırayı alıyor. Bu ülkeyi Hindistan, Rusya, ABD, Fransa, Avustralya, Kanada, Pakistan, Almanya, Kazakistan, Ukrayna ve Türkiye takip ediyor." Buğday kaybımız yüksekYapılan çalışmalara göre Türkiye'de biçerdöverlerle hasattan kaynaklanan kayıpların ortalama yüzde 3 olduğunu ifade eden Bayraktar, Türkiye'de bu yıl buğday üretiminin 21,95 milyon tonu bulacağı göz önüne alındığında sadece hasattan dolayı kaybın 660 bin tona yaklaşacağını kaydetti. Depolama aşamasında uygun olmayan depo şartlarının neden olduğu kayıpların oranının da yüksek olduğunun altını çizen Bayraktar, 2011-2012 sezonunda, buğdayda 1 milyon 199 bin ton üretimde, 614 bin 392 ton da kullanımda ürün kaybedildiğini, üretim ve kullanımdaki buğday kaybı miktarının 1.8 milyon tonu aştığını, bu rakama tüketim esnasında yaşanan kayıpların dahil olmadığını ifade etti.Türkiye ithal ediyor!Dünya buğday üretiminin yaklaşık yüzde 20.7'si uluslararası ticarete konu oluyor. Buğday ihracatında başta gelen ülkeler ise ABD, Fransa, Kanada, Avustralya, Rusya ve Arjantin.Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, 2010 yılında ABD 27.6 milyon ton, Fransa 21.1 milyon ton, Kanada 18.4 milyon ton, Rusya 11.8 milyon ton buğday ihraç etti. Bunun karşılığında ABD, 6.75, Fransa 4.65, Kanada 4.54, Rusya 2.07 milyar dolar döviz kazandı. Ülkemiz ise 2010 yılında 201.4 milyon dolar karşılığı 1 milyon 174 bin ton ihracat, 655 milyon dolar karşılığı 2 milyon 554 bin ton ithalat yaptı. Türkiye, buğday ithalatının çoğunluğunu lojistik ve rekabetçi fiyat avantajından dolayı Rusya Federasyonu'ndan karşılıyor. Ayrıca Kazakistan, Avrupa Birliği ülkelerinden ve Ukrayna'dan önemli miktarda ithalat gerçekleştiriyoruz. Uzmanlara göre Türkiye, üretim rakamlarını kısa bir sürede rahatlıkla 25 milyon tonun üzerine çıkarılabilir. Bu durumda 5-6 milyon tonluk bir ihracat yapılabilir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.