Uygulanan IMF programı nedeniyle darbe üstüne darbe yiyen çiftçi, bu yıl büyük oranda buğday kaybı da yaşıyor. Kayıp miktarla 14 milyon 800 bin çuval un elde etmek ve bununla 4 milyar 736 milyon ekmek üretimi mümkün. Yaklaşan buğday hasadı öncesi, üreticiler, her yıl büyük zararlara yol açan tane kaybının önüne geçilmesi ve bilinçsiz operatörlere hasat yaptırmamaları konusunda uyarılırken, yetkililerden de bu konuda duyarlı olunması istendi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Emin Güzel, Türkiye'de biçer döven parkının yaşlı, operatörlerin çoğunun ehliyetsiz olması nedeniyle ülke genelindeki toplam 19 milyon tonu bulan hasat sırasında Adana'nın üretimine eşdeğer ürün kaybı yaşandığını, bunun parasal tutarının da 330 milyon YTL civarında olduğunu söyledi. Adana Un Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Kardeşler de 1 milyon tonluk kayıptan 740 bin ton un çıkacağını, bunun da Türkiye'nin 11-12 milyon ton olan yıllık un ihtiyacının yüzde 7'sine eşit olduğunu belirtti. Kayıp bölümle 14 milyon 800 bin çuval un üretiminin yapılabileceğini ifade eden Kardeşler, "Bununla da 4 milyar 736 milyon adet ekmek üretilir. Bu da az bir rakam değil. Buğdaydaki tane kaybının mutlaka önüne geçilmeli" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.