Bu Ramazan buruk geçiyor
Bu yıl İslam dünyası benzersiz bir Ramazana tanıklık ediyor. Koronavirüs salgının yol açtığı ekonomik zorluklar İslam coğrafyasının her noktasında hissediliyor. Bu yıl zorluğun hafifletilmesinde 'zekat, sadaka ve ayni yardım' gibi sosyal dayanışma faktörlerinin etkili olması bekleniyor.
28.04.2020 14:02:00





RECEP BAHAR / İZLENİM HABER
Bu yıl 1.8 milyar nüfuslu İslam dünyası 'daha önce tanık olmadığımız' bir Ramazanı yaşıyor. Teravih yok, toplu iftar yok... Kısaca kaynaşma yok... Daha önce Ramazan ayında farklı ülkelerde bulunmuş bir gazeteci olarak bunların anlamı büyük. Örneğin bundan 3 yıl önce Mekke ve Medine'nin ardından İslam dünyasının üçüncü kutsal şehri Kudüs'te Ramazan ayında 2 gün geçirmiştim. Mescid-i Aksa'nın bahçesinde toplu iftarlara katılmıştım. İftar öncesi kamyonların bahçeye girerek, binlerce yoksul Filistinliye mütevazi iftariyelik dağıttığına tanıklık etmiştim. Bu yıl bunlar olmayacak.
Mesela Kahire'de sokakta iftar etme geleneği yaygındır. Fakirler, zenginlerin bağışladıklarıyla sokakta oruçlarını açarlar. Bu güzel kentte bir Ramazanı böyle geçirmek mümkün. Bu yıl bu tabloya tanık olmak mümkün değil.
Teravih sonrası iftar geleneği
Bir başka ilginç örnek ise Malezya'dan... Burada akşam ezanı okunduğunda hafif bir şeyler yenilerek oruç açılıyor, esas yemek ise teravih sonrasına bırakılıyor. Yaklaşık bir saat süren teravih namazı sonrası camilerin avlularında mükellef sofralar kuruluyor. İsteyen istediği yere oturuyor.
Türkiye'de ise Ramazanın ayırıcı özelliği iftar çadırları... Örneğin Taksim'deki çadır önündeki kuyruk, iftar saatinden 2 saat önce oluşmaya başlardı. Bu yıl bu ve benzeri dayanışma örneklerine tanıklık edemeyeceğiz. Elbette 5 yıldızlı otellerde ya da lüks restoranlardaki iftar tartışması da yaşanmayacak!
Kısaca bu Ramazanı sosyal etkileşim olmadan, Ramazan etkinliklerine karışmadan geçireceğiz. Eyüp Sultan ya da Sultan Ahmet'ten canlı yayınlar da olmayacak, oralarda iftar sofraları kurulmayacak!
Yeni gelenekler devrede
Bu yıl Ramazanda toplu iftarlar olmasa da yardımlaşma devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 500 binden fazla Ramazan kolisini ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırması bekleniyor. Megakentte ilçe belediyeleri de bu anlamda sıkı çalışıyor. İslam dünyasına gelince Mısır Gıda Bankası, halktan topladığı yardımlar sayesinde 500 bin gıda kolisini muhtaç ailelere ulaştırmaya başladı. Yetkililer bu yıl bağış miktarının üçe katlandığını belirtiyor. Kampanyaya, sıradan insanlardan büyük şirketlere ve bankalara kadar çok değişik kanallardan yardım akmış. Yaklaşık 90 milyon Müslümanın yaşadığı Nijerya'da ise bu Ramazanda yardımların artması bekleniyor.
Teravih talepleri artıyor
Ramazan demek aynı zamanda teravih demek... Nijerya'da salgının hafif seyrettiği bazı bölgelerde Cuma namazı ile teravihe izin verildi. İran'da ise Dini Lider Hamaney, bu yöndeki talepleri net bir şekilde reddetti. Ancak Pakistan'da itirazlara rağmen hükümet, bazı cemaatlere "1.5 metre mesafede durmak ve maske takmak" şartıyla müsaade etti.
Ramazan umresi en sevap umre, küçük hac hükmünde... Bu yıl o da olmayacak. Kabe'de küçük bir grubun teravih namazı kılmasına müsaade ediliyor. Artık Kabe'den ve Medine'deki Mescid-i Nebevi'den günboyu canlı yayın da yapılmıyor. Her yönüyle buruk geçen bir Ramazana tanıklık ediyoruz.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.