BRICS etkisi Çin ve Hindistan arasındaki buzları eritti
Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping ve Hindistan lBaşbakanı Narendra Modi’nin Rusya'nın Kazan kentinde 22-24 Ekim'de düzenlenen BRICS zirvesinde buluşmasının ardından taraflar sınır hattından karşılıklı geri çekilmesini tamamladı.
02.11.2024 15:01:00
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT
Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping ve Hindistan lBaşbakanı Narendra Modi'nin Rusya'nın Kazan kentinde 22-24 Ekim'de düzenlenen BRICS zirvesinde buluşmasının ardından taraflar sınır hattından karşılıklı geri çekilmesini tamamladı. BRICS'in barış platformu olarak da hizmet vermesi sınır hattındaki gerilimleri kışkırtmak isteyen ABD'ye mesaj olarak yorumlanıyor. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cian, yaptığı açıklamada, Pekin ve Yeni Delhi yönetimlerinin varılan mutabakatı hayata geçirmeyi başladığını duyururken, India Today gazetesi konuya ilişkin hazırladığı haberde askeri yetkililerin sınır hattında buluşacağını aktardı. Uzmanlar, taraflar arasındaki bir tampon bölgenin kurulmasının gerilimin büyük ölçüde düşüreceğinin altını çizerek, "Bu kapsamlı çözümün ilk adımıdır. Demek oluyor ki artık Çin ve Hindistan birlikleri sınırda doğrudan çatışmayacaklar" görüşünü seslendirdi. Çin ile Hindistan arasındaki Himalaya Dağları'nın çevrelediği belirsiz sınır hattı, ülkeler arasında egemenlik tartışmalarına neden oluyor. Akarsular, göller, buzullar ve karlı zirvelerin bulunduğu 3 bin 500 kilometrelik sınır, tarafları sık sık karşı karşıya getiriyor. Pekin yönetimi, 'Güney Tibet' olarak adlandırdığı Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ediyor. Yeni Delhi ise Aksay Çin Platoları'nı kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Pekin yönetimince işgal edildiğini savunuyor.
Ladakh bölgesindeki Galwan Vadisi'nde 15 Haziran 2020'de Hint ile Çin askerleri arasında çıkan çatışmada 20 Hint askeri hayatını kaybetmiş, Çin de çatışmada 4 askerinin öldüğünü açıklamıştı.
Çatışmanın ardından iki ülkenin askeri birlikleri sınırda teyakkuz haline geçmiş, Hindistan bölgeye karadan havaya füze savunma sistemi, Çin ise obüsler ve tanklar konuşlandırmıştı. Yaşanan gerginlik, dünyanın en büyük ordularına sahip ülkelerin kamuoylarındaki 'savaş' söylemleriyle daha da artmıştı. İki ülkenin askeri heyetleri arasında sınırdaki gerilimi düşürmek amacıyla görüşmeler başlatılmıştı. Şubat 2021'den bu yana yapılan 21 tur görüşmede taraflar Pangong Gölü, Gogra ve Galvan vadilerinin güney ve kuzey bölgelerindeki askerleri çekme konusunda anlaşmıştı.