Birilerinin Afrika aşkı nedeniyle bu bayram hüsrana uğradılar
İstanbul'a kurbanlık hayvan getiren besiciler ciddi oranda zarar etti. Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu İstanbul Bölge Başkanvekili Veysel Günal, kurbanlıkların yüzde 40'ının elde kaldığını, İstanbul'un 9 günlük tatilde boşalmasının bunda etkili olduğunu ifade etti. Günal, ayrıca STK'lerin Afrika ve diğer bölgelerde Türkiye'ye göre daha ucuza kurban hisse fiyatı belirlemesi nedeniyle birçok insanın bağışlarını bu kurumlara yaptığına dikkati çekti.
02.07.2023 15:33:00
Haber Merkezi
Haber Merkezi





Kurban Bayramı öncesi İstanbul'da kurulan satış noktalarına gelen besicilerin çoğu, İstanbul halkının önemli bir bölümünün tatil beldelerine ya da memleketlerine akın etmesi ya da bağış yaparak yurt içinde veya yurtdışında kurbanını kestirmesi nedeniyle umduğunu bulamadı. Özellikle küçük baş hayvanlar besicilerin elinde kaldı.
Uzak diyardan geldiler ancak...
Erzurum Horasan'dan gelen Gökhan Şahin, geldikleri için pişman olduklarını, hayvanlarının çoğunu geri gönderdiklerini belirtti.
Bursa'dan Maltepe'deki kurban pazarına gelen besici Özer Mert Yiğit de, getirdikleri 425 küçükbaş hayvanın 400'ünü satamadıklarını söyledi.
Kurbanlıkların büyük kısmını bayramın ikinci günü İnegöl'e gönderdiğini belirten Yiğit, yem ve bakım maliyetlerinden şikayet etti. Küçükbaş hayvan fiyatlarını 7-8 bin liradan 5 bin liraya kadar indirdiklerini dile getiren Yiğit, buna rağmen kurbanlıklarını satamadıklarını ifade etti.
Sultangazi'deki kurban pazarına gelen Rıdvan Aydın da 2 küçükbaş hayvan almak üzere buraya geldiğini, fiyatlar uygun olduğu için 3 küçükbaş hayvan aldığını söyledi.
Kurbanların en az yüzde 40'ı elde kaldı
Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu İstanbul Bölge Başkanvekili Veysel Günal, bu yıl kurban satışlarının geçen yıllara göre azaldığını, İstanbul'un 9 günlük tatilde boşalmasının bunda etkili olduğunu ifade etti. Günal, STK'lerin Afrika ve diğer bölgelerde Türkiye'ye göre daha ucuza kurban hisse fiyatı belirlemesi nedeniyle birçok insanın bağışlarını bu kurumlara yaptığına dikkati çekerek, geçen yıla göre girdi maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle fiyatların da arttığını kaydetti. Bu sebeplerle pazarlardaki kurbanlıkların en az yüzde 40'ının elde kaldığını dile getiren Günal, "Bir kısım besici ve satıcılar kurbanlıklarını memleketlerine geri götürüyor. Bunların da önemli bölümü Et ve Süt Kurumuna verilerek zarar azaltılmaya çalışılacak" dedi.
Fiyat düştü ancak...
Günal, pazarın kurulduğu ilk günlerde küçükbaş hayvanların fiyatlarının 8-12 bin lira olduğunu, büyükbaş hisselerinin 9 bin 500 lira ile 16 bin lira arasında değiştiğini, bayram günlerinde ise küçükbaş hayvanların 5-6 bin lira, büyükbaş hisselerinin ise 8-14 bin lira bandına gerilediğini kaydetti. HABER MERKEZİ/AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.