Bir yandan fakirlik artıyor, öte yandan lüks tüketim patlıyor!
Dünyada insanların 4'de biri karnını doyuramazken, 10'da birinden fazlası 'aç'ken, artan enflasyonla birlikte giderek daha da pahalılaşan lüks ürünlerin tüketiminde patlama yaşanıyor.
19.12.2022 17:38:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
Bütün dünya enflasyonun yıkıcı etkilerine karşı mücadele etmeye çalışırken, daha da pahalılaşan lüks ürünlerin tüketimi altın günlerini yaşıyor. Dünyanın önde gelen danışmanlık firmalarından Bain and Co ve İtalyan lüks markalar temsilcisi Altagamma ortaklığında yapılan bir çalışmaya göre, son derece belirsiz ekonomik koşullara rağmen küresel lüks ürün pazarı 2022'de geçen yıla kıyasla yüzde 21 büyüdü.
Rapor, lüks ürün pazarının 2022 sonunda 1.4 trilyon Euro'ya ulaşmasını öngörüyor. Öyle ki lüks denilince akla LVMH Grubu geliyor. Grup bünyesinde bazıları İstanbul'da İstinye Park ve Zorlu AVM'de de göze çarpan Fendi, Louis Vuitton, Bulgari, Givency, Dior, Tag Heuer, Hublot gibi markalar bulunuyor. LVMH Grubu'nun sahibi Berbard Arnault, bu hafta dünyanın en zengin insanı oldu. Arnault, 15 Nisan 2019'da yanan Notre Dame Katedrali'nin tamiri için 200 milyon Euro bağışlamıştı. LVMH Grubu'nun müşterileri arasında Çinliler ve Araplar önde yer alıyor!
Fakirlik de artıyor, zenginlik de!
Öte yandan yükselen enflasyon ve hayat pahalılığı birçok ülkede insanları etkilemeye devam ediyor, uzmanlar ekonomik eşitsizliğin giderek arttığını söylüyor. Uluslararası Para Fonu (IMF), Ekim ayında yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda küresel ekonomideki zorluklarda 'henüz en kötünün yaşanmadığını' ve birçok kişi için '2023 yılının durgunluk gibi hissedileceğini' kaydetmişti.
Kasım 2022'de yayımlanan Bain and Co ve Altagamma raporuna göre lüks ürün pazarındaki büyüme eğilimi 2030 yılına kadar devam edecek. Analistler, ABD lüks ürünler pazarının güçlü olmaya devam ettiğini, Avrupa pazarının ise son dönemde yaşanan ekonomik sarsıntılardan geri sıçrayarak yeniden canlandığını söylüyor.
Çin'de lüks ürün tüketiminde son yıllarda ciddi bir artış kaydeden analistler, 2021'de yüzde 21 olan pazardaki payının Covid-19 kısıtlamalarının kaldırılmasından sonra yeniden yükselişe geçeceğini tahmin ediyor.
Lüks tüketici tabanı genişliyor
Lüks ürün pazarının muhtemel bir ekonomik durgunluk karşısında 2008 ekonomik krizine kıyasla 'çok daha dirençli' olduğuna özellikle dikkat çeken bu çalışma, tüketici tabanının artık daha geniş ve yoğun olmasını buna gerekçe gösteriyor. Raporda kayda değer bir diğer tespit ise Z ve Alfa kuşaklarının lüks ürün tüketimine yapacağı katkıya yönelik... Buna göre bu kuşakların 2030 yılına kadar önceki nesillere kıyasla üç kat fazla lüks tüketime kayacağı ve pazarın üçte birini oluşturacağı öngörülüyor. Analistler, bu kuşaktakilerin bir önceki Y kuşağına kıyasla lüks ürün tüketimine ortalama 3-5 yıl erken başladığını aktararak bu eğilimin devam edeceğini tahmin ediyor.
Bir avuç insan tüketiyor
Lüks ürün tüketenlerin çok büyük bölümü dünyanın en zengin yüzde 1'lik kesiminden oluşuyor. Bunların toplam sayısı 80 milyon! İsviçre bankası Credit Suisse'in '2021 Küresel Servet Raporu'na göre dünyanın en zengin yüzde 1'lik dilimi, dünyanın toplam servetinin yüzde 45.8'ine sahip. Diğer taraftan küresel nüfusun yüzde 55'lik kesimi küresel servetin yalnızca yüzde 1.3'üne erişebiliyor. Cambridge Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden Dr. Toke Aidt, eşitsizliğin son 20 yılda olağanüstü seviyede arttığını ve iki farklı dünyanın oluştuğunu söyledi. Aidt, "2008 ekonomik krizinden, pandemiden ve enflasyon şoklarından etkilenmeyen en zengin kesimin hala alım gücü var, bu yüzden lüks ürün tüketim eğilimindeki artış çok normal" diye konuştu.
Lüks ürün nedir?
Fransa'nın İktisadi ve Ticari İlimler Enstitüsü (ESSEC) İşletme Fakültesi'nde küresel strateji profesörü olan Ashok Som'a göre arzu uyandıran, statü kazandıran ve bu statü sayesinde belli bir toplulukla özdeşleşme isteği uyandıran ürünler 'lüks ürün' olarak nitelendiriliyor.
Som'a göre Fransa ve İtalya'da ortaya çıkan lüks tüketim akımındaki ürünlerin 'kaliteli, yenilikçi, yaratıcı ve dayanıklı, yani nesilden nesile aktarılabilir' olması ayırt edici özellikler. "Lüks" deyince akla saat, mücevher, parfüm ve kozmetik ve tekne gibi ürünlerin geldiğini söyleyen Som, günümüzde iPhone gibi teknolojik aletlerin, çeşitli seyahat ve tatil deneyimlerinin ve NFT (bir şeyin gerçekliğinin dijital sertifikası) gibi ürünlerin de bu kategoride yer alabildiğini belirtiyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.