Bir kalemde 2 milyar dolar
Döviz ve altın işlemlerinde vergi oranı binde 2'den yüzde 1'e çıkarıldı. Böylece döviz almak daha pahalı hale getirildi. Bu vergi bankalara ve döviz büfelerine döviz satışında alınmıyor. Türkiye'de yılda bankalardan ve döviz büfelerinden yaklaşık 200 milyar dolar alınıyor. Devlet, bu yolla yılda 2 milyar dolar gelir elde etmiş olacak.
25.05.2020 13:04:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
Döviz ve altın alım satımında uygulanan vergi oranları artırıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, kambiyo işlemlerinde uygulanan Banka Sigorta ve Muamele Vergisi (BSMV) oranı binde 2'den yüzde 1'e çıkarıldı. Yapılan açıklamada, alınan tedbirlerin koronavirüs salgınının ekonomik etkilerini en aza indirme amacıyla devreye sokulduğu ifade edildi.
Yeni vergi oranlarının yürürlüğe girmesiyle birlikte 100 ABD Doları ya da Euro alacak bir kişi, 1 ABD Doları ya da Euro vergi ödeyecek.
Cumhurbaşkanlığının elinde döviz alım satımında geçerli olan BSMV'yi yüzde 2'ye kadar çıkarma yetkisi bulunuyor.
Daha önce kambiyo işlemi olarak değerlendirilmeyen altın işlemleri de geçen hafta bu kapsama alınmış ve binde 2'lik vergiye tabi hale getirilmişti. Resmi Gazete'de yayımlanan son kararla birlikte bankalarda açılan altın hesaplarında da alım satım vergi oranı yüzde 1'e yükseltildi.
Bonolara da ek vergi
Resmi Gazete'de yayumlanan bir diğer karara göre ise finansman bonolarından alınan yüzde 10'luk stopaj ise yüzde 15'e yükseltildi. Bonolar 1 yıldan az vadeli devlet kağıtlarını temsil ediyor. Stopaj artırımı sadece bireysel yatırımcıları kapsıyor ve finansman bonolarındaki stopaj, kurumsal yatırımcılar için sıfır olmaya devam ediyor.
Döviz ve altın alımında vergi oranının beş kat artırılmasına ekonomistler Twitter'da tepki gösterdi. TÜSİAD Başekonomisti Zümrüt İmamoğlu, atılan adımların yaşanan sorunlara çare olmadığını vurguladı. Ekonomist Mustafa Sönmez ise yaşanan sorunun bir güven sorunu olduğunu ifade ederek, vergi artırımının TL'yi desterkleyici etkisi olmayacağını savundu. HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.