BDDK nefes aldırmıyor
Fuzul Tasarruf Finansman AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, BDDK'nın tasarruf finansman şirketlerine nefes aldırmadığına işaret ederek, "BDDK’nın onayladığı şartlarda kampanya açabiliyorsunuz. BDDK, kredi sınırlaması getiriyor. Dahası tasarruf fon havuzu TL olmak zorunda... Önceden dövize de koyuyorduk. BDDK sürekli denetliyor, adeta günlük rapor talep ediyor" dedi.
21.10.2022 17:03:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Dayanışma Ekonomisi terimiyle 30 yıllık sistemi daha anlaşılabilir hâle getirdiklerini dile getiren Fuzul Tasarruf Finansman AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, düzenlediği basın sohbet toplantısında, "Dayanışma Ekonomisi; insanların küçük birikimlerini bir araya getirerek ev, araç ve çatılı iş yeri sahibi olduğu sistemin adıdır. Bugüne kadar yüz binlerce kişi Dayanışma Ekonomisi'yle ev, araç ve çatılı iş yeri sahibi oldu. Sektörümüzün 30 yıldır var olması ve bugün geldiği konumla kazandığı güven sayesinde Dayanışma Ekonomisi; gerekli kanuni adımların atılmasıyla ev, araç ve çatılı iş yeri dışında farklı ihtiyaçlara da faizsiz finans kaynağı noktasında çözüm olmaya devam edebilir" dedi. Yaklaşık 3 milyon dataları olduğunu dile getiren Akbal, "Sektörde 400 bin müşteri var. 50 milyar lira büyüklüğe ulaştı sektör. Buna rağmen hala emekleme döneminde. Bizim marka olarak bilinirlik oranımız yüzde 66" dedi.
Olumlu referans önemli
Satışların yüzde 65'inin referansla geldiğini dile getiren Akbal, şunları söyledi: "Bunda da bilinilirlik önemli. Alt gelir gruplarına hitap ediyoruz. Bunu daha üst gelir gruplarına çekmek istiyoruz. Özellikle beyaz yakalılar hedefimiz… Devlet desteği şart bu noktada... BDDK tasarruf finansman şirketlerine nefes aldırmıyor. BDDK'nın onayladığı şartlarda kampanya açabiliyorsunuz. BDDK, kredi sınırlaması getiriyor. Dahası tasarruf fon havuzu TL olmak zorunda… Önceden dövize de koyuyorduk. BDDK sürekli denetliyor, adeta günlük rapor talep ediyorlar."
Ev fiyatları uçunca...
Tasarruf finansman şirketlerine önceden başvuruların yüzde 70'ini evin, yüzde 30'unu ise arabanın oluşturduğuna işaret eden Akbal, "Şimdi oranlar yüzde 30 araba, yüzde70 ev şeklinde. Yüksek enflasyon nedeniyle evden arabaya dönüşler oldu" dedi. Sistemin nasıl işlediğini vatandaşların pek bilmediğine işaret eden Akbal, "Bugünkü koşullarda 1 milyon lira konut kredisi 10 yılda 2.7 milyon liraya çıkıyor. Bizde 1.1 milyon lira… 100 bin lira katılım payı" dedi. Devletin başlattığı 'konut, arsa ve işyeri' kampanyasının kendilerini nasıl etkilediği şeklindeki soruya ise Akbal, "Devletin kampanyasına 7 milyon müracaat var… 250 bin kişi ev sahibi olacak. Kampanyanın ilk 10 günü bize başvurular düştü, sonra geri dönüşler başladı. Geriye kalan 6 milyon 750 bin kişi bizim için potansiyel müşteri" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.