Basın özgürlüğünün karnesi kırık
Gazeteci kökenli Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 2018 sonu itibariyle Türkiye’de 142 gazetecinin tutuklu bulunduğuna dikkat çekerek, Türkiye’nin uluslararası arenada basın ve ifade özgürlüğünün en çok kısıtlandığı ülkeler arasında sayıldığını belirtti
30.12.2018 00:00:00





YENİ MESAJ / ANKARA
Gazeteci kökenli milletvekillerinden Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında tutuklu gazetecilerden kâğıt krizine, basın ve ifade özgürlüğünden baskı ve tehditlere Türkiye'de gazetecilerin 2018 yılını değerlendirdi. Yerel seçimler yaklaşırken basının korkutularak sindirilmek istendiğine dikkat çeken Çakırözer, "Bir ülkede demokrasinin en önemli göstergelerinin başında basın ve ifade özgürlüğü gelir. Türkiye'de çok sesli, her görüşün ifade edildiği basının varlığı tüm halkımızın yararınadır.
Gazetecilerin dahi eleştiri hakkından yoksun olduğu bir ülkede, diğer tüm temel hak ve özgürlükler tehlikededir. Basın özgürlüğü halkın haber alma hakkının güvencesidir" dedi.
Gazetecilerin dahi eleştiri hakkından yoksun olduğu bir ülkede, diğer tüm temel hak ve özgürlükler tehlikededir. Basın özgürlüğü halkın haber alma hakkının güvencesidir" dedi.
142 gazeteci tutuklu
2018 sonu itibariyle Türkiye'de 142 gazetecinin tutuklu bulunduğuna dikkat çeken Çakırözer, "Bunlardan biri de Parti Meclisi Üyemiz Eren Erdem. Gizli Tanık ifadesiyle tam 6 aydır tutuklu. Gazetecilere toplamda 430 yıl hapis cezası ve yüz binlerce liralık tazminat cezaları verildi" dedi. Türkiye'nin uluslararası arenada basın ve ifade özgürlüğünün en çok kısıtlandığı ülkeler arasında sayıldığına dikkat çeken Çakırözer, "Türkiye'deki basın özgürlüğüne baskı ve kısıtlamalar daimi üyesi olduğumuz NATO'da dahi eleştirilir hale geldi. Freedom House 2018 Dünya Özgürlükler Raporuna göre Türkiye 'özgür değil' kategorisinde. Türkiye tutuklu gazeteci sayısı açısından üçüncü sırada" dedi.
Çakırözer'in 2018 basın ve ifade özgürlüğü raporu şöyle:
• Gazeteciler tehdit ediliyor, hedef gösteriliyor.
• Yüzlerce gazetecinin sarı basın kartı iptal edilebilir: Gazetecileri bekleyen bir başka tehlike ise haklarında açılan davalarda hüküm kesinleştiğinde mesleklerini yapmaları için gerekli sarı basın kartlarının iptal edilebilecek olması. 14 Aralık 2018 tarihinde yayımlanan Basın Kartı Yönetmeliği ile basın özgürlüğüne bir darbe daha vurulmuş oldu.
• Freedom House 2018 İnternet Özgürlüğü Raporu'na göre Türkiye, Çin, Rusya, İran ve Suudi Arabistan gibi ülkelerle birlikte 'özgür olmayan' kategorisinde yer aldı. 2018 yılının ilk 11 ayında 672 içerik, dergi, gazete, haber hakkında erişim engeli kararı verilmiştir.
• Yaklaşık 4 bin gazeteci işsiz: Türkiye'de darbe girişiminden sonra 170'e yakın gazete, dergi, radyo, TV Kanalı kapatıldı. Kapatılan kurumlarla birlikte 3230 gazeteci işinden oldu. Anka Ajansı, Habertürk Gazetesi, Vatan Gazetesinin kapatılması, RTÜK tarafından pek çok radyo ve televizyonun lisansının iptal edilmesi ve Basın İlan Kurumu tarafından asgari kadroların düşürülmesi kararı sonrasında en az 700 gazeteci işsiz kaldı.
• Dağıtım tekelleşti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.