Ayakkabıda ithalat roketledi
Sektör temsilcilerine göre, yüksek maliyetler nedeniyle fiyat tutturmakta zorlanan Türkiye ayakkabıcılık sektörü, küresel pazarlarda rekabetçiliğini kaybetti.
26.06.2024 23:07:00
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT





Sektör temsilcilerine göre, yüksek maliyetler nedeniyle fiyat tutturmakta zorlanan Türkiye ayakkabıcılık sektörü, küresel pazarlarda rekabetçiliğini kaybetti. Sektörün ihracatı 2023'te adet olarak yüzde 21, değer bazında yüzde 3.2 geriledi. Aynı koşullar devam ettiği için Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) kayıtlarına göre sektör, 2024 yılının ilk beş ayını adet olarak yüzde 19.6, değer bazında yüzde 27.2 ekside tamamladı. İthalatta ise olağanüstü bir artış var. Üç yıl önce 400 milyon dolar cari fazla veren sektör, 2023'ü 130 milyon dolar açıkla kapatmıştı. Bu yılın sadece ilk dört ayında 141 milyon dolarla geçen yılın tamamındaki cari açık aşıldı.
İthalattaki yüksek artış Türkiye'deki fabrikaları ve atölyeleri sıkıntıya sokarken, istihdamımı da olumsuz etkiliyor. Türkiye'de yıllık 200 milyon çifte yakın 'çakma ayakkabı' üretiliyor. İşin daha dramatik boyutu yurt dışından çakma ürün ithal ediliyor. Vergi ve SGK primi ödemesi başta olmak üzere yasal hiçbir mevzuata tabi olmayan bu firmalar, sektörde haksız rekabete yol açıyor. Sektör temsilcilerine göre, vergi ve istihdam kayıpları hesaplandığında çakma ayakkabının Türkiye'ye yıllık maliyeti 35 milyar lirayı buluyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.