Avrupa'nın çöplüğü Türkiye oldu!
Türkiye'nin geçtiğimiz yıl Avrupa'dan en çok plastik çöp alan ülke olduğu ortaya çıktı. Greenpeace Akdeniz'in araştırmasına göre 2020 yılında her gün 241 kamyon dolusu plastik atık Avrupa'dan Türkiye'ye geldi
26.04.2021 17:30:00





Greenpeace'den yapılan açıklamada Türkiye'nin 2020 yılında da Avrupa'dan en çok plastik atık alan ülke olduğu belirtildi. Açıklamaya göre bir önceki yıla göre plastik atık ithalatında yüzde 13 artış gerçekleşti ve her gün 241 kamyon dolusu plastik atık Türkiye'ye geldi. Son 16 yılda ise Avrupa'dan Türkiye'ye gelen plastik atıklar 196 kat arttı. Çin'in 2018 yılındaki plastik atık ithalatı yasağının ardından Türkiye'de plastik atık ithalatı hızla artmaya devam ediyor. Greenpeace ekibinin, Kasım 2020'de Adana'da çektiği görüntüler, ithal edilen plastiklerin bir kısmının doğaya atıldığını ya da yakıldığını ortaya koymuştu. Nisan 2021'de yeniden Adana'ya yapılan saha gezisinde o durumun değişmediği gözlendi. Çekilen görüntüler Avrupa'dan gelen plastik çöplerin doğaya atıldığını ya da yakıldığını bir kez daha ortaya çıkardı.
660 bin ton çöp ithal ettik
Greenpeace Akdeniz'in, Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) ve İngiltere Ulusal İstatistik Dairesi'den topladığı verilere göre Türkiye, 2020 yılında AB ülkeleri ve İngiltere'den toplam 659 bin 960 ton plastik atık ithal etti. 2019 yılında Avrupa'dan Türkiye'ye gelen plastik atık miktarı 582 bin 296 tondu. Bir yılda plastik atık ithalatı yüzde 13 arttı.
Türkiye, 2020 yılında da Avrupa'dan en çok plastik atık alan ülke oldu. Ayrıca Türkiye, Avrupa plastik atık ihracatının yüzde 28'ini karşıladı. Verilere göre Türkiye'nin plastik atık ithalatı son 16 yılda (2004'ten bu yana) ise 196 kat arttı. Greenpeace raporuna göre Türkiye'ye 2020 yılında en çok plastik atık gönderen ilk beş ülke: İngiltere (209 bin 642 ton), Belçika (137 bin 71 ton), Almanya (136 bin 83 ton), Hollanda (49 bin 496 ton), Slovenya (24 bin 884 ton).
Türkiye, Avrupa'nın plastik atık çöplüğü oldu
Greenpeace Akdeniz Biyoçeşitlilik Projeler Lideri Nihan Temiz Ataş, Türkiye'nin "Sıfır Atık" hedefine her geçen gün katlanarak artan ithal plastik atıklarla ulaşmasının mümkün olmadığını belirterek acilen ithalatın yasaklanması gerektiğini belirtti. Ataş, "Geçen sene başlattığımız 'Türkiye Plastik Çöplüğü Olmasın' kampanyamız sonucunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı plastik atık ithalatı kotasını düşürdü; bu adımın güzel ancak yeterli olmadığını o zaman da söylemiştik. Verilerden ve sahadan gördüğümüz kadarıyla Avrupa'nın en büyük plastik çöplüğü olmaya devam ediyoruz. Hatta kotanın düştüğü günden sonra da artış devam ediyor. Bu durum, denetim mekanizmalarının sıkılaştırılması gerektiğini gösteriyor. Bununla birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanı, Ocak ayında hedefin sıfır atık ithalatı olduğunu belirtti. Bakanlığın bu taahhüdünü acilen gerçekleştirerek plastik atık ithalatı yasağı eylem planını açıklamasını, denetim ve şeffaflık mekanizmalarını artırmasını talep ediyoruz" sözleriyle tepkisini dile getirdi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.