ATB Başkanı Çandır ülkeyi yönetenleri öyle bir eleştirdi ki...
Döviz kurlarının artmasıyla iş dünyasında dengeler bozuldu. Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, son bir yılda yüzde 50 artan döviz fiyatlarının üzerine 23 Kasım’da bir günde yüzde 20'lik artış bindiğine işaret ederek, "Meksika Pezosu sadece binde 3 değer kaybetti. Demek ki bu görülmemişlik bize ait bir durum. Hiçbir yetkilinin bu yangının nasıl söndürüleceğine dair bir açıklama dahi yapmamış olması bizleri fazlasıyla endişelendirmektedir" dedi.
24.11.2021 14:27:00
![ATB Başkanı Çandır ülkeyi yönetenleri öyle bir eleştirdi ki...](resimler/haberler/18/atb-baskani-candir-ulkeyi-yonetenleri-oyle-bir-elestirdi-ki-H1416501-11.jpg)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![ATB Başkanı Çandır ülkeyi yönetenleri öyle bir eleştirdi ki...](resimler/haberler/18/atb-baskani-candir-ulkeyi-yonetenleri-oyle-bir-elestirdi-ki-H1416501-12.jpg)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![](temalar/resimler/bos.gif)
RECEP BAHAR / DETAY HABER
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Kasım Ayı Meclisi, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında çevrimiçi yapıldı. Yönetimin bir aylık çalışması hakkında üyelerin bilgilendirildiği Meclis'te, ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, tarım, ekonomi ve Borsa'nın çalışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Döviz kurundaki yükselişi değerlendiren Çandır, döviz piyasasında tarihte görülmemiş yükselişler yaşandığını kaydetti. Bir yılda yüzde 50 artan döviz fiyatlarının üzerine 23 Kasım'da bir günde yüzde 20 artış yaşandığını belirten Çandır, "Dünyaya baktığımızda bizden sonra gelen Meksika Pezosu sadece binde 3 değer kaybetmiştir. Demek ki bu görülmemişlik bize ait bir durum... Döviz piyasası bir günde rekor üstüne rekor kırarken faizler yüzde 20'nin üstüne çıkmışken hiçbir yetkilinin bu yangının nasıl söndürüleceğine dair bir açıklama dahi yapmamış olması bizleri fazlasıyla endişelendirmektedir" dedi.
Döviz bal gibi yükselir!
"Döviz ilelebet yükselemez" iddiasının çöktüğünü, mutlaka akılcı ve sürdürülebilir müdahalelerin yapılması beklentisi içerisinde olduklarını ifade eden Çandır, "Arkadaşlarıma da yeni kararlar vermelerinde daha sakin davranmalarını salık veririm. Umarım bu günleri yeni normal olarak algılamayız. Yetkililerimizden bir an önce ekonomik gerçeklere ve bilgiye dayalı önlemleri uygulamaya koymalarını beklemekteyiz" diye konuştu.
Tarımsal destekler geri viteste!
TBMM'de 2022 bütçe görüşmelerini yakından takip ettiklerini ve alınan kararların özel sektörün gelecek planlaması için referans olduğunu kaydeden Çandır, bu yıl 22 milyar TL olan tarıma yönelik destekleme ödemelerinin 2022'de 25 milyar 834 milyon TL'ye yükseltilmesinin teklif edildiğini belirtti. Çandır, artışın cari olarak yüzde 17 civarında olduğunu kaydederken, "2021 yılında neredeyse hiç artış göstermeyen tarımsal destekleme miktarı, önümüzdeki yıl beklenen enflasyonun altında bir artış göstermiştir. Aslında son 20 yıl ortalamasına bakarsak tarımsal destekleme miktarının yaklaşık enflasyon kadar artırıldığını görürüz. Bu da yıllık ortalama yüzde 15 demektir" dedi.
Milli varlıklar bedavaya gidecek!
Dünyanın tersine Türkiye'de faiz indirimlerinin yapıldığını ancak bunun kredi faizlerinde düşüşe ve dövizkurlarında istikrara sebep olamadığını vurgulayan Çandır, şunları söyledi: "Bizleri felç eden sadece dövizin yükselişi değil aynı zamanda büyük dalgalanmalardır. Birçok sebeple ihracat miktarımız ve ciromuz artmaktadır. Ama ihraç ettiğimiz ürünlerin rekabet yapısı dolayısıyla birim başına ihracat değeri sürekli düşmektedir. Dövizdeki aşırı yükselişler, sahip olduğumuz varlıkların dünya fiyatını sürekli düşürmektedir. Sürekli ucuzlayan varlıklarımız, dünyadan alıcı beklerken daha da ucuzlayacak bekleyişiyle karşı karşıya kalmaktadır. Dünya ile entegre olalım ve yabancı sermaye yeniden ülkemize yatırım yapsın beklentisi, sudan ucuz varlık satışlarına mal olmamalıdır. Döviz fiyatlarını yükselterek ithalatı pahalı ve ihracatı ucuz hale getirmek bir süre cari açığı düşürebilir ama mevcut koşullarda bunun sürdürülebilirliği yoktur. Üretim kapasitemizi ve yerlilik oranımızı yeterince artırmadan dövizi yükselterek cari açığı düşürmek bir süre sonra büyümemizi de zora sokacaktır."
Rusya'nın nar ve biber yasağını anlamak zor
İhracat pazarlarında yaşanan sorunlara da değinen Çandır, Rusya'nın 17 Kasım 2021 itibarıyla Türkiye'den nar ve biber ithalatını resmi olarak yasakladığını anımsattı. Yasağın gerekçesi olarak ilaç kalıntısının gösterildiğini belirten Çandır, belirtilen şartlara uygun olarak analiz edilmeyen ürünlerin ülke çıkışına izin verilmediğini vurguladı. Çandır, "Yasak kararına anlam veremiyoruz. Zaten yasak kararı öncesi üzüm, biber, erik, nar ve kabak gibi ürünlere analiz zorunluluğu getirilmişti. Rusya ülkemizdeki analiz sonuçlarına rağmen kendisi de analiz yapmayı tercih edince binlerce tır giriş için beklemek durumunda kaldı ve binlerce tonluk zarar oluştu" diye konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.