(dünden devam…)
"Hilmi Mısır:
Biz Selanikliyiz. Dedem Osmanlı'da askermiş. Mübadele yıllarında ailesini de buraya getirmiş. Kütahya'ya yerleşmişler. Dedemlerin evi Selanik'te Atatürk'ün evine çok yakınmış. Anne tarafından da Atatürk'e akrabayız. Biz çocukken Atatürk'ün Ehl-i Beyt soyundan olduğunu söylerlerdi. Babamın babası Mehmet Mısır Atatürk'ün yanında yer alan ve Atatürk'e çok yakın olan kişilerden biriydi. Dedem 107 yaşında öldü ve Atatürk'ü çok anlatırdı.
Atatürk'ün çok güzel Kur'an okuduğunu, her yolculukta evliyaların kabirlerini ziyaret ettiğini söylerdi. Mısır soyadını bize veren de rahmetli Atatürk'tür. Dedem, Osmanlı döneminde Mısır'da görev yaptığı için bu soyadı vermiş. Cumhuriyet kurulduktan sonra Atatürk'e Anadolu'dan hocalarla ilgili şikayetler geliyormuş. Atatürk, hocaları Ankara'ya çağırtmış. Dedem hocalar geldiğinde Atatürk'ün yanındaymış. Dedeme Kur'an'ı yere koymasını söylemiş. Dedem, 'Paşam nasıl olur?' dediğinde Atatürk söylediğini tekrar etmiş.
Dedem Mehmet, Kur'an-ı Kerim'i yere koymuş. Atatürk, hocalara, 'Kur'an'ın üstünden atlayın. Atlamayanın kellesi gider' demiş. Daha sözü biter bitmez koyunun çitten atladığı gibi tek tek atlamışlar Kur'an'ın üstünden, atlamayan 4 ya da 5 kişi kalmış. Atatürk onlara neden atlamadıklarını sormuş. Kur'an'ın üstünden atlamayan hocalar şu cevabı vermiş: 'Paşam bizi asar mısın, keser misin bilmeyiz. Ne yaparsan yap biz Allah'ın Kitabını çiğnemeyiz.' Atatürk bu cevabı veren hocalara, 'siz şöyle durun' demiş. Diğerlerini göstererek yaverlerine Kur'an'ın üstünden atlayanların hepsinin öldürülmesini istemiş ve şu tarihî sözü söylemiş: Bugün Allah'ın Kitabını gözünü kırpmadan hiçe sayanlar, yarın bu vatanı haydi haydi satar."
Fethi Ada: "Atatürk Ehl-i Beyt Soyundandır"
Adana'nın Akkapı mahallesinde doğup büyüyen ve 48 yıldır Avustralya'da yaşayan Fethi Ada, "Dedelerimden Atatürk'ün Ehl-i Beyt soyundan olduğunu işittim. Atatürk'ün Şerif olduğunu ve âlim hocalara çok değer verdiğini anlatırlardı" diyerek Ata'nın soyunun Ehl-i Beyt olduğunu vurguladı.
Atatürk'ün, Şeyh Cemil Nardalı'yı ziyaret ettiğini mahallenin büyüklerinden ve dedelerinden dinlediğini söyledi. Atatürk Adana'ya geldiğinde yanında Sabiha Gökçen ve Salih Bozok'un bulunduğunu; O'nu karşılamaya gelenler arasında ise Şeyh Cemil Nardalı ile beraber Dıblanzade Makbule, Dıblan'ın babası Şeyh Ahmet Diyapoğlu Ali Boğa, Şeyh Abdurrahman Boğa'nın da olduğunu yine o ana tanıklık edenlerden yıllarca dinlediğini belirtti."
(devam edecek…)
- Büyük Ortadoğu Projesi’nin Türkiye ayağı / 24.10.2024
- Mustafa Kemal ile beraber hareket dönemi-II / 10.12.2020
- Mustafa Kemal ile beraber hareket dönemi-I / 09.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-VI / 08.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-V / 07.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-IV / 04.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-III / 03.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-II / 02.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-I / 01.12.2020