ANALİZ: G20 Zirvesi'nin iki yüzü!
İtalya'nın başkenti Roma'da yarın sona erecek olan G20 Liderler Zirvesi'nin görünürdeki en önemli gündem maddeleri salgın ve iklim değişikliği ancak liderler ikili görüşmelerde aralarındaki sorunları halletmeye çalışıyor!
30.10.2021 16:30:00





Foto: G20 Dönem Başkanı İtalya'nın ev sahipliğinde başkent Roma'daki Nuvola Kongre Merkezi'nde yapılan G20 Liderler Zirvesi'nde liderler aile fotoğrafı çektirdi. Aile fotoğrafı çekimi öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden el sıkıştı.
YENİ MESAJ / DETAY HABER
İtalya'nın başkenti Roma'da yarın sona erecek olan G20 Liderler Zirvesi 'aile fotoğrafı' çekimiyle başladı. Liderler koronavirüs salgınının başlamasından bu yana ilk kez yüz yüze bir araya geliyor. Ancak Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin zirveye video üzerinden katılmayı tercih etti. Zirvenin görünürdeki en önemli gündem maddeleri pandemi ve iklim değişikliği ancak liderler ikili görüşmelerde aralarındaki sorunları halletmeye çalışıyor!
İklim değişikliği esaslı tehdit
Reuters haber ajansı G20 liderlerinin zirvede, iklim değişikliğinin varoluşsal bir tehdit oluşturduğunu kabul etmesinin beklendiğini bildirdi. İngiltere merkezli haber ajansının gördüğü taslak bildirgeye göre, hafta başında Glasgow'da başlayacak COP26 İklim Değişikliği Zirvesi öncesinde, dünyanın en büyük ekonomilerini bir araya getiren G20 liderleri, küresel ısınmayı 1.5 derecede sınırlama hedefine ulaşmak için acil adımlar atmayı kabul edecek. 2015 Paris İklim Anlaşması imzacıları küresel ısınmayı 2 derecenin çok aşağısında ve mümkünse 1.5 derecede sınırlamayı taahhüt etse de o zamandan beri atmosferdeki karbondioksit oranı artmış durumda. Reuters'ın gördüğü taslak bildirgede, "İklim değişikliğinin varoluşsal meydan okumasıyla mücadele etmeyi taahhüt ediyoruz. İklim değişikliğinin etkilerinin 1.5 derecede, 2 dereceden çok daha az olacağını ve 1.5 dereceyi tutturabilmek için acil önlem alınması gerektiğini kabul ediyoruz" denildi. G20 üyesi 19 ülke ve Avrupa Birliği'nden oluşan G20'nin dünyadaki karbon salımlarının yaklaşık yüzde 80'inden sorumlu olduğu tahmin ediliyor. Bu konuda ilk iki sırayı ABD ve Çin alıyor!
Felaket kapıya yaklaşıyor
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de Cuma günü zirve öncesinde yaptığı açıklamada dünyanın iklim felaketine doğru hızla ilerlediğini ve G20 ülkelerinin yoksul ülkelere daha fazla yardım etmesi gerektiğini söyledi. Guterres, "Maalesef, gelişmekte olan ülkelere asıl mesaj şu: Bedelini ödeme vakti geldi çattı. Bütün iklim hedeflerimizin çok uzağındayız. Hızlanmamız lazım" dedi.
Ada ülkeleri zor durumda
Yükselen deniz seviyeleri nedeniyle iklim değişikliği ile mücadelede en fazla risk altındaki ülkeler adımların şimdi atılmasını istiyor. Kiribati'nin eski cumhurbaşkanlarından Anote Tong, "Somut eyleme şimdi ihtiyacımız var. 2050'ye kadar bekleyemeyiz" dedi. Tong, ada ülkesinin 30 ila 60 yıl içinde yaşanmaz hale geleceğini tahmin ediyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.