‘Allah’a yemin olsun ki, yanıma gelemez!’
İmam Sâdık (a.s), Allah Resulü’nün (s.a.a) şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: “Namazı hafife alan kimse benden değildir. Allah’a yemin olsun ki (Kevser) havuzunun yanında yanıma gelemez”
23.06.2020 23:50:00





OKAN EGESEL
İmam Bâkır (a.s) şöyle buyurmuştur: "Namazı hafife almayın, zira Peygamber (s.a.a) vefat etmek üzereyken şöyle buyurmuştur: Namazı hafife alan kimse benden değildir." (el-Kafi, 3/269/7).
İmam Sâdık (a.s), Allah Resulü'nün (s.a.a) şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: "Namazı hafife alan kimse benden değildir. Allah'a yemin olsun ki (Kevser) havuzunun yanında yanıma gelemez." (İlel'uş Şerayi', 356/2).
Ebu Bâsir şöyle diyor:
Ben İmam Sadık'ın vefatı sebebiyle başsağlığı dilemek için Hamide'nin huzuruna vardım. Hamide ağladı ve şöyle dedi: "Ey Eba Muhammed! Keşke İmam (a.s) vefat edince sen orada olsaydın. İmam, gözlerinin birini yumduktan sonra bana şöyle dedi: 'Akrabalarımı ve yakınlarımı yanıma çağır.' Hepsi İmam'ın etrafına toplanınca şöyle buyurdu: Namazı hafife alan kimseler şefaatimize nail olamazlar!" (Müstedrek'ul Vesail, 3/25/2923).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Kul namazda etrafına iltifat etmezse, Allah da ona teveccüh eder." (Bihar, 84/261/59).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Namaz halinde kıbleden yüz çevirmek şeytanın bir müdahalesidir. O halde, namaz halinde kıbleden yüz çevirmekten sakının. Zira, kul namaza durunca Allah Tebarek ve Teala ona yönelir ve kul o tarafa bu tarafa teveccüh edince Allah (c.c) ona şöyle buyurur: 'Ey Ademoğlu! Kimden yüz çeviriyorsun!' Bu söz üç defa tekrarlanır. Kul dördüncü defa kıbleden yüz çevirince Allah da ondan yüz çevirir." (Kurb'ul Esnad, 150/546).
İmam Sâdık (a.s), "Yüzünü Hanif olarak dine çevir" ayeti hakkında şöyle buyurmuştur: "Yani namaza dur ve yüzünü sağa sola çevirme!" (Tefsir-i Ali b. İbrahim, 2/155).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Kul namaz ile meşgul olunca şeytan onun yanına gelir ve kendisine şöyle der: 'Falan şeyi hatırla, falan şeyi an.' Sonunda insan kaç rekât kıldığını şaşırır." (Bihar, 84/259/58).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Acaba namazda yüzünü çeviren kimse Allah'ın, onun yüzünü eşek şekline dönüştürmesinden korkmaz mı?"
Resûlullah (s.a.a) ashabına şöyle buyurmuştur: "Sizlere insanların en hırsızını göstereyim mi?"
Ashab, "Göster ey Allah'ın Resûlü" deyince şöyle buyurdu: "İnsanların en hırsızı namazından çalan bir kimsedir. Böyle bir kimsenin namazı eski bir elbise gibi büzüştürülür ve yüzüne vurulur." (Bihar, 84/257/55).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Hırsızların en hırsızı namazından hırsızlık eden kimsedir. Yani farzlarını kâmil bir şekilde eda etmeyen kimsedir." (Deaim'ul İslam, 1/135).
İmam Ali (a.s), namazın secdelerini hızlı bir şekilde yerine getiren kimseye şöyle buyurmuştur: "Ne zamandan beri bu tür namaz kılıyorsun?"
O şahıs, "Falan zamandan beri" dedi.
İmam (a.s) şöyle buyurdu: "Senin gibi birisinin Allah nezdinde yeri gagalayan karga gibidir. Eğer bu şekilde ölürsen Ebu'l-Kâsım Muhammed'in (s.a.v) dininden başka bir din üzere ölürsün." Sonra şöyle buyurdu: "İnsanların en hırsızı namazından çalan kimsedir." (el-Mehasin, 1/162/232). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.