Alan da, satan da beklemede kalıyor
Dolar düşüyor ancak dövizdeki yükselişe bağlı yapılan zamlar yerinde kalıyor. Peki neden? İnşaat sektörü açısından durumu değerlendiren Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, “Şimdi piyasada şöyle bir algı var: Döviz kuru buraya geldi, şimdi burada biraz bekleyelim. Üreticiler orada bekledikçe, vatandaşların da beklediklerini görecekler. Piyasa bir noktada dengeye gelecektir” dedi
17.10.2018 00:00:00





Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, Ankiros/Annofer/Turkcast ihtisas fuarları basın toplantısı sonrasında Yeni Mesaj'ın sorularını cevapladı. İnşaatların ve kamu yatırımlarının durmasının Türk çelik sektörünü olumsuz etkilediğine işaret eden Yayan, "Buradaki üretim fazlalığını ihracatla kapatıyoruz. İnşaat sektörünün içinde bulunduğu durgunluğu aşmasını, yeniden çalışır vaziyete gelmesini bekliyoruz. Bu biraz da hükümetin alacağı tedbirlerle alakalı bir konu... Bu yönde hükümetin attığı bazı adımlar var. Bunların devamının gelmesini bekliyoruz" dedi.
Herkes beklemede
Vatandaşın algısının da değişmeye başladığına işaret eden Yayan, "Bundan iki ay önceki algı şöyleydi: Dolar 10-12 lirayı bulacak. Biz bunun şimdi 5.5 ve 5 TL'ye doğru inmesini bekliyoruz. Bunu göreceğiz. Bu oturdukça vatandaşın ev, araba alma gibi ertelediği planları devreye girebilir" dedi. Dolar kuruna bağlı zamların döviz kurlarının düşmesine rağmen geri alınmadığının hatırlatılması üzerine Yayan, şunları söyledi: "Şimdi piyasada şöyle bir vaziyet var: Kurlar buraya geldi, şimdi burada biraz bekleyelim. Üreticiler orada bekledikçe, vatandaşların da beklediklerini görecekler. Bu durumda fiyatlar makul seviyeye indiğinde piyasa canlanacaktır. Buna çok fazla müdahil olmaya gerek de yok zira bir şekilde piyasa dengesini bulacaktır."
Elektrikte sanayiciye haksızlık yapılıyor
Fazla elektrik tüketen sektörlerin cezalandırıldığını dile getiren Yayan, "Demir-çelik sektörü, en fazla elektrik tüketen sektör. Bize yüksek tarife uygulanıyor. Bir koyundan bir post çıkar, iki-üç tane çıkarmaya çalışırsanız bu yürümez" dedi. Aynı konuda konuşan Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Koray Hatipoğlu da sanayiye yönelik enerji politikalarının sanayiciyi zorladığına işaret ederek, "Daha fazla elektrik tüketen firmaların tarifelerinin yüksek olması yurtdışı pazarlarda rekabet etmemizi zora sokuyor" diye konuştu.
Hedef savunma sanayi
Öte yandan Hannover Messe Ankiros Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İbrahim Anıl, Ankiros/Annofer/Turkcast ihtisas fuarları hakkında bilgi vererek, fuarın 25-27 Ekim tarihlerinde İstanbul Tüyap'ta düzenleneceğine işaret ederek, "Fuar, metalurji alanında Avrupa'nın ikinci büyük fuarı. Bu yıl 17 bin ziyaretçi bekliyoruz. Fuarda yer alacak 1015 firmadan 619'u yabancı. Bunların 170'ı Alman, 95'i Çin, 81'i İtalyan firması" dedi. Anıl, fuarın özellikle gelişen Türk savunma sanayisi açısından önemli olduğunu kaydetti.
RECEP BAHAR / İSTANBUL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.