6 yıl sonra operasyon başladı
Ankara merkezli 7 ilde 2014 tarihli Kobani olayları ile ilgili dün başlayan ve 82 kişi hakkında gözaltı kararı bulunan operasyonlarda çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında HDP'li Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen ve Sırrı Süreyya Önder de var
25.09.2020 21:17:00





Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ Şenoğlu'nun da tutuklu bulunduğu 2014'teki Kobani bahanesiyle düzenlenen eylemlere ilişkin soruşturma kapsamında 7 ilde 82 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kobani olaylarıyla ilgili Ankara merkezli yedi ilde düzenlenen operasyonlarda 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildiğini duyurdu. Terörle mücadele ekiplerince dün düzenlenen eş zamanlı operasyonda 19 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında eski milletvekili ve HDP'li Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, eski HDP milletvekilleri Ayla Akat Ata, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, Nazmi Gür, Emine Beyza Üstün, Emine Ayna, MYK üyesi Alp Altınörs ile mevcut ve eski HDP yöneticilerinin bulunduğu öğrenildi. Savcılığın açıklamasında "6-7-8 Ekim 2014 tarihlerinde meydana gelen 'Kobani olayları' olarak adlandırılan eylemlerin terör amaçlı olduğu belirtilerek bu eylemlerde PKK/KCK örgüt yöneticileri, örgütün gençlik yapılanması, kadın yapılanması ve şehir silahlı yapılanması ile HDP MYK üyeleri ve eş başkanlarınca sosyal medya hesapları ile bazı basın yayın organlarında halkı sokağa çıkıp terör eylemleri gerçekleştirmeleri yönünde çok sayıda çağrı yaptıkları" ifade edildi.
37 vatandaş öldürülmüştü
35 il ve 96 ilçede 2014 yılında yaşanan olaylar sonucu, Kurban Bayramı'nda yardım dağıtan Yasin Börü, Hasan Gökguz ve Ahmet Dakak'ın da aralarında bulunduğu 37 vatandaş, PKK/KCK/PYD/YPG'li teröristler tarafından katledilmişti. Olaylarda, 326'sı kolluk görevlisi, 435'i sivil olmak üzere toplam 761 vatandaş yaralandı, 197 okul yakılarak çocukların eğitim ve eğitime ulaşım hakkı ellerinden alındı, 269 kamu binası tahrip edilerek milyarlarca liralık zarar verildi, kamu hizmetlerinin sunumu engellendi. Ayrıca bu olaylarda, mülkiyet hakkı ihlal edilerek 1731 ev ve iş yeri yağmalanıp yıkıldı veya yakıldı, 729'u sivil, 501'i kamuya ait toplam 1230 araç kullanılamaz hale getirildi. Devlet, Anayasa ve yasalar çerçevesinde 6-8 Ekim 2014 Kobani olaylarına gerekli müdahaleyi yaparak kamu düzenini sağladı.
Bilgen, Önder ve Tan da gözaltında
Düzenlenen operasyonla gözaltına alınanlar arasında Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, eski HDP'li milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Altan Tan da bulunuyor. Gözaltına alınanlar diğer üsümler arasında ise gazeteci Hakan Gülseven ile birlikte Can Memiş, Perihan Koca, Nazmi Gür, Ali Ürküt, Gülfer kaya, Emine Ayna, Ayla Akat Ata, Alp Altınörs, eski HDP MYK üyesi Cihan Erdal, Emine Beyza Üstün ve Günay Kubilay gibi isimler de var. Soruşturma kapsamında, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) HDP'li üyesi Ali Ürküt de Diyarbakır'da gözaltına alındı.
Dağ kadrosu da var
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, yürüttüğü soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı verilen şüpheliler arasında silahlı terör örgütü PKK/KCK dağ kadrosundan isimler de bulunuyor. Operasyon kapsamında hakkında gözaltı kararı verilenler arasında, terör örgütü PKK'nın sözde dağ kadrosunda yönetici konumunda olan Cemil Bayık, Ali Haydar Kaytan, Rıza Altun, Duran Kalkan, Murat Karayılan, Zübeyir Aydar, Remzi Kartal, Sabri Ok, Salih Müslüm Muhammed ile kadın yapılanmasında yer alan Azime Yılmaz ve Hacire Ateş de bulunuyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.