Ortaya çıkış amacı, akşam yemeğine kadar artan açlığı bastırmak olan beş çayı, zamanla o kadar sevildi ki, hem öğle yemeğine rağmen varlığını korumayı, hem de bütün dünyaya yayılmayı başardı.
18. yüzyılın başlarında İngiltere'de günde yalnızca iki öğün yemek yenirdi kahvaltı ve akşam yemeği. Akşam yemeği saati geçen yıllarla beraber öğleden sonra 23'ten 67'ye doğru kaydıkça, arada acıkan mideleri bastıracak küçük bir öğüne daha ihtiyaç duyulmaya başlandı. 1830'larda yedinci Bedford Düşesi Anna, akşam üzerleri bir demlik çay ve yanında hafif birşeyler atıştırmanın açlığını bastırdığını farketti ve Belvoir Kalesi'ne davet ettiği konuklarına 'Beş Çayı' ikram etmeye başladı. Minik pastalar, sandviçler, tatlı çeşitleri ve çay ikram edilen bu davetler öyle tutuldu ki, kısa sürede diğer ev sahibeleri tarafından da benimsenerek adet halini aldı.
Bilinçli içildiğinde ilaç gibi: Çay
Beş çayı zaman içinde iki yönde gelişti. "Küçük çay" adı verilen ve akşam üzeri verilen davetler varlıklı kesimde görülüyordu ve temel yiyeceklerden ziyade hafif ve damak tadına yönelik 'gurme' ikramlarını içermekteydi.
18. yüzyılın başlarında İngiltere'de günde yalnızca iki öğün yemek yenirdi kahvaltı ve akşam yemeği. Akşam yemeği saati geçen yıllarla beraber öğleden sonra 23'ten 67'ye doğru kaydıkça, arada acıkan mideleri bastıracak küçük bir öğüne daha ihtiyaç duyulmaya başlandı. 1830'larda yedinci Bedford Düşesi Anna, akşam üzerleri bir demlik çay ve yanında hafif birşeyler atıştırmanın açlığını bastırdığını farketti ve Belvoir Kalesi'ne davet ettiği konuklarına 'Beş Çayı' ikram etmeye başladı. Minik pastalar, sandviçler, tatlı çeşitleri ve çay ikram edilen bu davetler öyle tutuldu ki, kısa sürede diğer ev sahibeleri tarafından da benimsenerek adet halini aldı.
Bilinçli içildiğinde ilaç gibi: Çay
Beş çayı zaman içinde iki yönde gelişti. "Küçük çay" adı verilen ve akşam üzeri verilen davetler varlıklı kesimde görülüyordu ve temel yiyeceklerden ziyade hafif ve damak tadına yönelik 'gurme' ikramlarını içermekteydi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.