logo
07 NİSAN 2025

100 yıla Milli Takım ve Galatasaray damga vurdu

Cumhuriyet'in 100. yılında Türkiye Futbol Federasyonu da 100. yılını kutluyor

26.10.2023 13:35:00
AA
100 yıla Milli Takım ve Galatasaray damga vurdu
100 yıla Milli Takım ve Galatasaray damga vurdu
Türkiye'nin futboldaki 100 yıllık tarihinde, milli takımlar bazında 2002 Dünya Kupası'nda yaşanan 3.'lük ve 2008 Avrupa Şampiyonası'nda yarı final, kulüpler bazında ise Galatasaray'ın kazandığı UEFA Kupası öne çıkıyor.

Yusuf Ziya Öniş başkanlığındaki ilk Türk Futbol Federasyonu, 23 Nisan 1923 tarihinde Şehzadebaşı'nda yapılan toplantının ardından "Futbol Heyet-i Müttehidesi" adıyla kuruldu. Hemen ardından FIFA'ya yapılan başvuruyla birlikte Türkiye, 21 Mayıs 1923 tarihinde FIFA'nın 26. üyesi oldu.

FIFA üyeliğinin ardından ilk milli maçına 26 Ekim 1923 tarihinde çıkan Türkiye, Taksim Stadı'nda Romanya ile 2-2 berabere kaldı. Bu maçtan 3 gün sonra Cumhuriyet ilan edildi. Türkiye'de futbolun şehirlere yayılıp profesyonel liglerin kurulması ve kulüplerde yabancı futbolcuların forma giymesiyle birlikte UEFA'ya üye olundu. 1962 yılında UEFA, Türkiye'nin tam üye olduğunu açıkladı. Türkiye Futbol Federasyonu, Avrupa Kupa Galipleri Kupası'na katılacak takımları belirlemek üzere 1962-1963 sezonundan itibaren Türkiye Kupası'nı organize etmeye başladı.

Milli takım 3 kez Dünya Kupası'na katılma hakkı kazandı

Türkiye A Milli Futbol Takımı; 1950, 1954 ve 2002 Dünya Kupası'nda mücadele etme hakkı kazandı. 1950'de elemelerde Suriye'yi geçerek organizasyona katılma hakkı kazanan Türkiye, Brezilya'da düzenlenen kupaya yolun uzak olması ve finansal nedenlerden dolayı katılmadı.

1954 Dünya Kupası Elemeleri'nde İspanya ile eşleşen Türkiye, ilk maçı deplasmanda 4-1 kaybederken, iç sahada ise 1-0 kazandı. O dönemde averaja bakılmadığı için İtalya'nın Başkenti Roma'da üçüncü bir maç oynandı. Normal süresi 2-2 biten karşılaşmanın ardından yapılan para atışı sonucunda Türkiye, Dünya Kupası'na katılma hakkı kazandı.
İsviçre'de gerçekleştirilen Dünya Kupası'nda ilk maçında Batı Almanya'ya 4-1 kaybeden ay-yıldızlılar, Güney Kore'yi ise 7-0 yenerek tarihinin en farklı galibiyetlerinden birini aldı. Türkiye, play-off maçında ise Batı Almanya'ya 7-2 yenilerek üst tura çıkamadı.

48 yıl sonra 2002 Dünya Kupası'na Şenol Güneş yönetiminde katılma hakkı kazanan milliler, Japonya ve Güney Kore'nin ortaklaşa düzenlediği turnuvayı 3. olarak tamamlayarak Türk futbol tarihinin en önemli başarısına imza attı.

Brezilya, Çin ve Kosta Rika'yla aynı grupta yer alan milliler, grubu 2. sırada tamamlayarak üst tura çıktı. Son 16 turunda Japonya'yı, çeyrek finalde ise Senegal'i eleyen ay-yıldızlılar, yarı-final karşılaşmasında Brezilya'ya 1-0 kaybetti. Şenol Güneş'in öğrencileri üçüncülük müsabakasında ev sahibi Güney Kore'yi 3-2 yenerek turnuvayı 3. sırada tamamladı.
Dünya 3.'sü olan milliler, bu başarısının ardından 2003 yılında düzenlenen FIFA Konfederasyonlar Kupası'nda mücadele etme hakkı kazandı. Ay-yıldızlılar bu turnuvada da 3. oldu.

Milliler 2008 Avrupa Şampiyonası'nda yarı final oynadı

UEFA tarafından düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası'na ilk kez 1996'da giden milli takım; 2000, 2008, 2016 ve 2020'de de bu önemli organizasyonda yer aldı. Milli takım, 2000 Avrupa Şampiyonası'nda çeyrek finalde elenirken en önemli başarısını 2008'deki organizasyonda elde etti.

Fatih Terim yönetiminde Avusturya ve İsviçre'nin ortaklaşa düzenlediği turnuvada grup maçlarında Portekiz, Çekya ve İsviçre ile mücadele eden milliler, İsviçre ve Çekya'yı yenerek 6 puanla gruptan çıkmayı başardı.

Çeyrek finalde penaltı atışları sonucunda Hırvatistan'ı eleyerek yarı finale yükselen milliler, bu turda Almanya'ya son dakika golüyle 3-2 mağlup olarak elendi.
Almanya'da düzenlenecek UEFA 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri'nde Hırvatistan, Galler, Letonya ve Ermenistan'ın yer aldığı grupta mücadele eden A Milli Futbol Takımı, elde ettiği sonuçların ardından son maçlar öncesinde şampiyonaya katılma hakkı kazandı. Milliler bu sonuçla tarihinde 6. kez Avrupa Futbol Şampiyonası'nda mücadele edecek.

Kulüpler bazında en önemli başarı Galatasaray'ın UEFA Kupası ve Süper Kupa'yı kazanması

Türk futbol tarihinde kulüpler bazındaki en önemli başarıyı Galatasaray elde etti. 2000 yılında UEFA Kupası'nı müzesine götüren sarı-kırmızılı ekip, UEFA Süper Kupa finalinde de Real Madrid'i yenerek Avrupa'da 2 kupa kazandı.

Türkiye'nin kulüpler bazında kazandığı bir diğer kupa ise 2006 yılında Kayserispor'un müzesine götürdüğü İntertoto Kupası oldu.

Türk takımları Şampiyon Kulüpler Kupası ve Şampiyonlar Ligi'nde birer kez yarı final, 7 defa çeyrek final oynadı. Galatasaray 1989 yılında yarı final; 1963, 1970, 1994, 2001 ve 2013 yıllarında ise çeyrek final oynama başarısı gösterdi. Beşiktaş 1987 yılında, Fenerbahçe de 2008 yılında çeyrek finale kadar çıktı.

UEFA Kupası ve UEFA Avrupa Ligi'nde 2000 yılında Galatasaray kupayı kazanma başarısı gösterirken, Türk takımları ikişer kez yarı final ve çeyrek final oynadı.

Fenerbahçe 2013 yılında bu kupada yarı finale yükselirken, İzmir ekibi Göztepe de 1969 yılında yarı finalde boy gösterdi. Beşiktaş ise 2003 ve 2017'de çeyrek final oynayan ekip oldu.
UEFA Kupa Galipleri Kupası'nda ise Galatasaray 1992'de, Bursaspor 1975'te, Göztepe 1970'te ve Fenerbahçe de 1964 yılında çeyrek final oynama başarısı gösterdi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
İcra dosyası sayısı patladı
Keçiler ve oğlaklar da haczedildi
CHP'nin olağanüstü kurultayı sonrası
BTP liderleri Özgür Özel'i kutladı
Biri hamile iki kişi öldürüldü
Şişli'de silahlı saldırı
Hamas’tan İsrail’e roket yağmuru
‘Demir Kubbe’ çaresiz kaldı
Ara tatil sona erdi
İlk ders zili çaldı
İşte Özgür Özel'in yeni ekibi.
PM ve YDK üyeleri belli oldu
'Orta Doğu'da susturulması gereken çok şey oluyor'
Trump: 7 Ekim İran yüzünden oldu
ABD'den İsrail'e hava savunma desteği
İran hazırlığı mı yapılıyor?
İBB soruşturmasında yeni gelişme
Kaan Ketenci de tutuklandı
BUDO deniz otobüsünde yangın çıktı
BUDO'da yaşanan can pazarı kamerada
Kadıköy'de Talisca şov
Galatasaray ile puan farkı 3'e indi
Fidan'dan Özel'e 'cunta' tepkisi
'Artık haddini bil'
Bir cunta çıkışı daha!
'Cunta başkanı Erdoğan'a sesleniyorum...'
Türkiye genelinde hava soğuyacak
Nisanda kışa geri döndük
Yeniden seçildi
Geçerli tüm oyları aldı
İcra dosyası sayısı patladı
Keçiler ve oğlaklar da haczedildi
CHP'nin olağanüstü kurultayı sonrası
BTP liderleri Özgür Özel'i kutladı
Biri hamile iki kişi öldürüldü
Şişli'de silahlı saldırı
Hamas’tan İsrail’e roket yağmuru
‘Demir Kubbe’ çaresiz kaldı
Ara tatil sona erdi
İlk ders zili çaldı
İşte Özgür Özel'in yeni ekibi.
PM ve YDK üyeleri belli oldu
'Orta Doğu'da susturulması gereken çok şey oluyor'
Trump: 7 Ekim İran yüzünden oldu
ABD'den İsrail'e hava savunma desteği
İran hazırlığı mı yapılıyor?
İBB soruşturmasında yeni gelişme
Kaan Ketenci de tutuklandı
BUDO deniz otobüsünde yangın çıktı
BUDO'da yaşanan can pazarı kamerada
Kadıköy'de Talisca şov
Galatasaray ile puan farkı 3'e indi
Fidan'dan Özel'e 'cunta' tepkisi
'Artık haddini bil'
Bir cunta çıkışı daha!
'Cunta başkanı Erdoğan'a sesleniyorum...'
Türkiye genelinde hava soğuyacak
Nisanda kışa geri döndük
Yeniden seçildi
Geçerli tüm oyları aldı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.