‘Zahmet vermek için sorma!’
İmam Ali (a.s), kendisine zorluk çıkarmak için soran birisine şöyle buyurmuştur: “Anlamak için sor, zahmet vermek için değil. Zira öğrenen cahil, âlim; insafsız âlim de hata bulmak için soran cahil gibidir”
25.10.2019 00:00:00





Kur'an'da şöyle buyurulur:
"Doğrusu senden önce de kendilerine vahyettiğimiz birtakım adamlar gönderdik. Bilmiyorsanız zikir ehline sorun." (Nahl, 43).
"Senden önce de, kendilerine vahyettiğimiz adamlar gönderdik. Bilmiyorsanız zikir ehline sorun." (Enbiya, 7).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Kalplerin kilitleri vardır. Anahtarları ise sormaktır." (Gurer'ul-Hikem, 1426).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "İlmin hazineleri vardır, hazinelerin anahtarı ise sormaktır. O halde Allah size rahmet etsin, sorunuz. Bu sebeple dört kişi mükâfat görür: Öğretmen, kulak veren (öğrenci), dinleyen ve onları seven." (Kenz'ul-Ummal, 28662).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Bilmek zorunda olduğun ve bilmemek hususunda mazur görülmeyeceğin şeyi sor." (Gurer'ul-Hikem, 5595).
İmam Zeyn'ul-Abidin (a.s) şöyle buyurmuştur: "Her ne kadar aksi ile (ilimle) meşhur olsan da cahilliğe dönmeye rağbet etme." (Bihar, 78/161/21).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Sormak ilmin yarısıdır." (Kenz'ul-Ummal, 29260).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Güzel soru ilmin yarısıdır." (a.g.e. 29262).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Güzel soran kimse bilir ve her kim bilirse güzel soru sorar." (Gurer'ul-Hikem, 7933-674).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Sorunca anlamak için sor; kusur bulmak için değil. Şüphesiz ilim öğrenen cahil, âlime ve yoldan sapmış âlim ise cahile benzer." (a.g.e. 4147).
İmam Ali (a.s), kendisine zorluk çıkarmak için soran birisine şöyle buyurmuştur: "Anlamak için sor, zahmet vermek için değil. Zira öğrenen cahil, âlim; insafsız âlim de hata bulmak için soran cahil gibidir." (Nehc'ul-Belağa, 320. Hikmet).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Bana sorun. Allah'a yemin olsun ki kıyamete kadar olacak her şeyi sorduğunuz takdirde size cevap veririm."
İbn-i Kevva ayağa kalkarak şöyle dedi: "Ey Mü'minlerin Emiri! 'ez- zariyatu zerva/tozdurup savuranlara...' nedir?"
İmam (a.s) şöyle buyurdu: "Vay haline! Öğrenmek için sor; zorluğa düşürmek için değil." (Kenz'ul-Ummal, 4740).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah'ın koruduğu dışında tüm insanlar nakıs ve kusurludur. Soru soranlar halka eziyet edenler, cevap verenler ise cevap vermede külfet içinde olanlardır." (Nehc'ul-Belağa, 343. Hikmet). (Muhammed Muhamedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
OKAN EGESEL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.