Yüksek büyüme bol kese krediyle geldi
Türkiye ekonomisi koronavirüs salgınının etkilerine rağmen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 6.7 büyüdü. Oysa ekonomi uzmanları yüzde 3.5 ile 6.8 arasında bir büyüme oranı bekliyordu. Ortalama büyüme beklentisi yüzde 5'ti. TÜİK, ekonomi uzmanlarının önemli bir bölümünü yine ters köşeye yatırdı. Büyümenin okkalı bölümü açılan kredilerden geldi!
30.11.2020 12:14:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın üçüncü çeyreğine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde (Temmuz-Eylül dönemi) beklentileri bir hayli aşarak, yüzde 6.7 büyüme kaydetti. Oysa ekonomi uzmanları yüzde 3.5 ile 6.8 arasında bir büyüme oranı bekliyordu. Ortalama büyüme beklentisi yüzde 5'ti. Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH tahmini, bu yılın üçüncü 3 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22.6 artarak 1 trilyon 419 milyar 483 milyon lira olarak gerçekleşti.
Bol kese kredi dağıtılınca...
GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde bu yılın üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla hacim endeksi olarak finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 41.1, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 15, sanayi yüzde 8, inşaat yüzde 6.4, tarım yüzde 6.2, diğer hizmetler faaliyetleri yüzde 6, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 2.8, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 2.4 ile hizmetler yüzde 0.8 arttı. Mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri ise yüzde 4.5 azaldı. Özellikle konut ve taşıt kredilerinin yanı sıra tüketici kredilerinin artması büyümede etkili oldu.
Daralmadan sonra ferahlama!
Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde (Nisan-Haziran dönemi) koronavirüs salgını ve kısıtlama tedbirlerinin etkisiyle yüzde 9.9 daralmıştı. Ocak-Mart 2020 döneminde ise büyüme oranı yüzde 4.5 olmuştu. Ekonomi 2019'da ise yüzde 2.6 oranında küçülmüştü.
Hane halkı nihai tüketim harcamaları yılın üçüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 9.2 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 1.1 yükseldi.
Mal ve hizmet ihracatı, yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22.4 azalırken, ithalatı ise yüzde 15.8 arttı. Özetle yoğun ithalat büyümeye ciddi katkı verdi ancak dış ticaret açığını patlatarak, döviz kurlarının TL karşısında hızlı yükselmesine yol açtı.
İş gücü ödemeleri yılın üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 9.7 yükseldi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.