Yaşlılığa hazır değiliz
AvivaSA’nın Yaşama Dair Vakıf (YADA) işbirliğinde ve Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Arun danışmanlığında gerçekleştirdiği araştırmaya göre, Türk halkı oldukça negatif bir yaşlılık ve yaşlı algısına sahip





AvivaSA, 'Her Yaşta Dolu Dolu Yaşa' adını verdiği kurumsal sosyal sorumluluk projesini ülkemizde bir ilk olan Türkiye'de Yaşlılık Tahayyülleri ve Pratikleri araştırmasıyla başlattı. Yaşama Dair Vakıf (YADA) işbirliğinde ve Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Arun danışmanlığında gerçekleştirilen ve bir basın toplantısıyla sonuçları kamuoyuna duyurulan araştırmada, son derece önemli sonuçlar ortaya çıktı. Türkiye temsili, 12 ilde, yarısı 65 yaş altı, yarısı 65 yaş üstü toplam 2400 kişiyle yüz yüze anket ve 60 kişiyle derinlemesine görüşme yöntemiyle gerçekleştirilen araştırmada ortaya çıkan çarpıcı gerçekler ise şöyle özetlenebilir: "Türkiye'nin yaşlanmaya hazır değil" ve "Oldukça negatif bir yaşlılık ve yaşlı algısına sahibiz."
Türkiye yaşlanıyor
AvivaSA Genel Müdürü Fırat Kuruca, araştırmaya ilişkin yaptığı değerlendirmede, BM'nin yaptığı çalışmada yaşlı yoksulluğunun altının özellikle çizildiğine işaret ederek, "Bu konuda Türkiye'de yeterli araştırma yok. Türkiye, Avrupa ülkeleri ve Japonya'ya göre genç... BM'nin tanımlamasına göre bir ülkenin nüfusu yüzde 7'yi aşınca o ülke yaşlı olarak niteleniyor. Bizde bu oran yüzde 8.5... Yaşlılığa toplumsal ve bireysel olarak hazırlanmalıyız. Eskiden emeklilik sonrası 15 yıllık ömürden söz ediliyordu, şimdi bu 25- 30 yıla uzadı."
Refaha ulaşmadan yaşlanıyoruz
Araştırmaya ilişkin konuşan YADA'dan Dr. Uğraş Ulaş Tol da gelişmiş ülkeler içinde yüzde 20 yaşlı oranına sahip olanların olduğuna işaret ederek, "Yaşlanma hızı, yaşlı nüfusun iki katına çıkmasına deniyor. Fransa 115, İsveç 85 yılda bunu aşmış. Türkiye'de ise 65 yaş ve üstü nüfus 20 yılda iki katına çıkacak! Nüfusu yaşlı ülkeler refaha erişmiş ülkeler, Türkiye maalesef refaha erişmeden yaşlanıyor. Dahası Türkiye hızla kentlileşti" dedi. Tol, araştırmaya ilişkin ise şu detayları verdi:
• Herkes ilk fırsatta emekli olmak istiyor.
• Emeklilik yaşamında nasıl zaman geçirileceği konusunda endişe var.
• Erkekler kadınlara göre emekli olunca yalnız kalmaktan daha çok çekiniyor.
• Yaş aldıkça evde ve yakın çevrede geçirilen vakit artıyor. Zaten Türkiye nüfusu pek aktif değil.
• 65 yaş ve üstü kadınlar eve kapanıyor.
• 50 yaş ve üzeri bilgisayar çağını kaçırmış ama akıllı telefona adapte olmuş. Yüzde 83ünün Facebook, yüzde 47'sinin instagram hesabı var.
• Yaş aldıkça obezite oranı artıyor. Burada kırılma yaşı 50...
• Yaş ilerledikçe kişisel özen artıyor.
• Yaşlanma ve yaşlı algısında hakim ton negatif.
RECEP BAHAR